Sivun näyttöjä yhteensä

14.9.2012

Mangoldikastiketta


Kiehautin nipun mangoldia vähässä vedessä, valutin veden pois ja silppusin leipäveitsellä mangoldin. Sulatin kattilassa 2 rkl voita ja lisäsin 2 kukkuraista rkl vehnäjauhoja, sekoitin vispilällä ja lisäsin 2 dl laktoositonta ruokakermaa, tilkan vettä ja mustapippurijauhetta ja valkopippurijauhetta hieman sekä 0,5 tl suolaa. Haudutin kymmenkunta minuuttia.
Mangoldi on kasvanut tänäkin kesänä hyvin. Tänään leikkasimme suurimman osan pois ja huuhdoin lehdet sekä irrotin niistä (ämpärillisestä mangoldia) lehtiruodit pois. Kiehautin koko satsin ja silppusin ja pakastin kertakäyttöannoksiksi.  Onpahan talvella vihreääkin syötävää.
Mangoldi eli lehtijuurikas on vanha pinaattikasvi, sokerijuurikkaan ja punajuuren sukulainen. Se kasvattaa valkoiset leveät ruodit ja paksumaltoiset kauniin vihreät lehdet. Tähän aikaan vuodesta en enää noita lehtiruoteja kaipaa. Lehtimangoldista käytetään yleensä sekä lehti että lehtiruoti, lehtiruoti parsan tavoin. Muuten mangoldia voi käyttää pinaatin tavoin keittoihin, patoihin ja piiraisiin. Tuoreet lehdet sopivat salaatteihin. Lehdistä voi tehdä vaikka kääryleitä viininlehtikääryleiden tapaan.

2 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Luin monta kertaa tuon, mutta kysynpä vielä, että kiehautitko vain lehdet vai myös varret? Minulla on hentokasvuista mangoldia, mutta en ole osannut oikein syödä. Panitko kastikkeeseen varret vai lehdet???

pappilanmummo kirjoitti...

Keväällä laitoin varretkin, mutta nyt riivin ne pois. Ja riivin ne pois ennen kiehauttamista. Siinä pesemisessä ja riipimisessä olikin aika työ. Meillä kun on noita lehtokotiloita, jotka käyvät ulosteillaan sotkemassa kaiken, niin tarkka puhdistus on tärkeää.