Kiehautin nipun mangoldia vähässä vedessä, valutin veden
pois ja silppusin leipäveitsellä mangoldin. Sulatin kattilassa 2 rkl voita ja lisäsin
2 kukkuraista rkl vehnäjauhoja, sekoitin vispilällä ja lisäsin 2 dl
laktoositonta ruokakermaa, tilkan vettä ja mustapippurijauhetta ja
valkopippurijauhetta hieman sekä 0,5 tl suolaa. Haudutin kymmenkunta minuuttia.
Mangoldi on kasvanut tänäkin kesänä hyvin. Tänään
leikkasimme suurimman osan pois ja huuhdoin lehdet sekä irrotin niistä (ämpärillisestä
mangoldia) lehtiruodit pois. Kiehautin koko satsin ja silppusin ja pakastin
kertakäyttöannoksiksi. Onpahan talvella
vihreääkin syötävää.
Mangoldi eli lehtijuurikas on vanha pinaattikasvi,
sokerijuurikkaan ja punajuuren sukulainen. Se kasvattaa valkoiset leveät ruodit
ja paksumaltoiset kauniin vihreät lehdet. Tähän aikaan vuodesta en enää noita
lehtiruoteja kaipaa. Lehtimangoldista käytetään yleensä sekä lehti että
lehtiruoti, lehtiruoti parsan tavoin. Muuten mangoldia voi käyttää pinaatin tavoin keittoihin,
patoihin ja piiraisiin. Tuoreet lehdet sopivat salaatteihin. Lehdistä voi tehdä
vaikka kääryleitä viininlehtikääryleiden tapaan.
2 kommenttia:
Luin monta kertaa tuon, mutta kysynpä vielä, että kiehautitko vain lehdet vai myös varret? Minulla on hentokasvuista mangoldia, mutta en ole osannut oikein syödä. Panitko kastikkeeseen varret vai lehdet???
Keväällä laitoin varretkin, mutta nyt riivin ne pois. Ja riivin ne pois ennen kiehauttamista. Siinä pesemisessä ja riipimisessä olikin aika työ. Meillä kun on noita lehtokotiloita, jotka käyvät ulosteillaan sotkemassa kaiken, niin tarkka puhdistus on tärkeää.
Lähetä kommentti