Sivun näyttöjä yhteensä

14.9.2012

Päärynät puusta

 
Päärynät otettiin tänään puusta. Tuuli oli jo tiputellut paljon niitä maahan ja oravatkin olivat nauttineet osaansa kypsistä päärynöistä ja samoin kai lehtokotilotkin maassa. Meidän päärynälajikkeemme on nimeltään Aune, joka on vanhaa suomalaista maatiaiskantaa. Tänä vuonna siinä ei ollut paljoa ötököitä, vaan hedelmät olivat hyvänmakuisia, vaikkakin osittain jäivät pieniksi.
 
Japaninruusukvittenin hedelmät alkavat myös kypsyä vähitellen. Vielä ne saavat olla hetken paikoillaan.
 
Omenoita on tullut niin meille kuin monille muillekin yllinkyllin. Taas tein yhden maijallisen hilloa edelleen jaettavaksi. Tänään lähti ensimmäinen satsi omenoita kuivuriin. Sitä ennen ne siivutettiin omenansiivuttajalla  eli tökättiin vain laitteen kolme piikkiä omenan juureen ja alettiin kääntää kammesta. Laite on ruostumatonta terästä ja se kiinnittyy pöytään kevyellä imukuppipohjalla. Noin 15 sekunnissa omena on kuorittu, siivutettu ja porattu. Emme kuitenkaan kuori kuivuriin meneviä omenoita.
 
Siivuttaja myös poraa keskustan pois eli toimii omenaporana.
Tämän siivuttajan eli omenasorvin hienoutena on, että tämä ei ainoastaan kuori omenaa, vaan tämä samalla kertaa myös poistaa omenasta kodan ja viipaloi sen hauskaksi spiraaliksi. 

3 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Kaikenlaisia vempaimia täytyy olla, kun tehopuuhastelee!

pappilanmummo kirjoitti...

Kunnolliset työvälineet helpottavat hommia.

tuulento kirjoitti...

Onpa hauska vekotin. Minä siivutan omenat vielä käsin. Vaikka ajattelin kokeilla kirpparilta ostamaani siivuttajaa. Mutta se voi viedä kädestä palasen. Minullakin on Aunen päärynä, mutta se paleltuu aina talvella ja sitten tekee pari oksaa kesällä. tuskin näen koskaan päärynöitä. Luin kuitenkin viherpihasta, että on uusi hyvänmakuinen lajike, joka kasvaa myös täällä 5-vyöhykkeellä. Sitä kokeilen jahka löydän.