Sivun näyttöjä yhteensä

22.9.2012

Pyhille Poluille tekee mieli

Pyhien Polkujen syysseminaarissa Enonkoskella tänään TT Kalle Elonheimo alusti aiheesta "Vaelluksesta pyhiinvaellus". Pyhiinvaellukseen liittyy vaeltamisen lisäksi Raamatun lukeminen ja rukouselämä. Pyhiinvaelluksesta on tullut yhä suositumpi tapa etsiä rauhoittumista ja kosketusta pyhään. 
Mielenkiintoisia kokemuksia Santiago de Compostellan reitiltä toivat Teuvo V Riikonen ja Pia Behm. Riikonen oli vaeltanut koko ranskalaisen reitin (n. 760 kilometriä) Roncesvallesta Santiago de Compostelaan ja Behm 203 kilometriä Ponferradasta perille. Mielenkiintoista kuultavaa ja ajatuksia tuovaa. Behm myös pohti, miten tätä voisi soveltaa Pyhiin Polkuihin. Paljon pohdittavaa tuli seminaarissa muutenkin esille. Myös ensi vuoden vaellukset julkaistiin.  Vaelluksia tehdään patikoiden, hiihtäen, soutaen, meloen tai pyöräillen.
Mahtasikohan vielä olla voimia lähteä mukaan?
 
- "Elämä on matka syntymästä kuolemaan ja Kristuksessa vielä pitemmälle."
- Pyhiinvaelluksen seitsemän siunausta: hitaus, hiljaisuus, yksinkertaisuus, vapaus, jakaminen, huolettomuus, hengellisyys.
- Pyhiinvaelluksen viisi välinettä: jalkineet eli Kristuksen seuraaminen, sauva eli aina voi tukeutua Jumalan armoon, päähine eli se antaa suojaa, Jumala suojelee, reppu eli kaikki mitä tarvitsee, Kristuksessa on kaikki, mitä tarvitsemme elämän matkan vaellukselle, risti eli kastettu, ristillä merkitty.
Kalle Elonheimo on kirjoittanut Pienen Pyhiinvaelluskirjan, josta on ilmestynyt toinen uudistettu painos. Kirja opastaa valmistautumaan pyhiinvaellukselle. Kirja sisältää mm. rukoushetkien kaavat kaikkiin pyhiinvaelluspäiviin alkaen kotoa lähtemisestä ja matkaan siunaamisesta päättyen määränpäähän saapumiseen ja kotiin palaamiseen, psalmeja ja Raamatun tekstejä ja virsiä.
 
 Tuo rukous olkoon matkaeväänä koko elämän vaellukselle.
 
Seurakuntatalon salissa, jossa kokoonnuimme, on taiteilija Eeva Ryynäsen kookas reliefi, joka on nimeltään "Marian ilmestys".

Aamulla aikaisin lähdimme ajelemaan eli mies ajoi ja minä neuloin sukkaa vieressä. Neuloin sukkaa myös kokouksessa samalla, kun kuuntelin ja tein muistiinpanoja. Pitäisikö olla neulomatta tuollaisissa kokoustilanteissa? Onko se sopimatonta?
 
Matkalla käväisimme myös parilla Enonkosken hautausmaalla. Vanhalla hautausmaalla oli monia ristejä ja muita hautamuistomerkkejä, joissa ei enää tekstistä saanut selvää.

Raamatun sana tänään tasauspäivänä:" Jeesus sanoo:"Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa." (Matteus 6:24)

4 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Leppoisaa sunnuntaipäivää sinne pappilaan.

kosotäti kirjoitti...

MIkä parasta, pyhiinvaellus on käytännön ekumeniaa parhaimillaa.

Omapäinen arkeilija kirjoitti...

Kirjoitin tuosta kirjasta esittelyn Hengelliseen Kuukauslehteen...

marimeri kirjoitti...

Rakentavia ja voimia antavia ne yhteiset hetket.
Marian ilmestys reliefi kaunis, ja niin suomalaisen oloinen !