Sivun näyttöjä yhteensä

7.5.2015

Pepi tuli mökille

Helpotuksen huokaus: Veroilmoitus on tehty ja viety postilaatikkoon liitteineen. En luottanut nettiin.
Toissayönä mukavasti pääsin matkanvetäjäni kyydissä, kun tulin kotiin vaellusreissusta, niin jo silloin ajatuksissakin tuo veroilmoituksen täyttäminen tuntui mahdottomalta hommalta. Piti etsiä kuitit, laskea, miettiä, onko nyt kaikki oikein tehty jne. Tuollainen homma ei ole minun lempihommaani. Mutta nyt se on valmis taas tältä kerralta.

Matkan kaikki pyykit on pesty ja kotona sillä aikaa kotiväeltä tulleetkin. Helpotus, että pääsee vaihteeksi normaaleihin kotihommiin vähitellen. Eilen oli lämmin päivä ja oli mukavaa kiertää kotona puutarhassa katselemassa, miten kevät on kotimaassa edistynyt.
Joinakin keväinä muurahaisia ilmestyy sisätiloihin. Tosin meillä ei niitä ole näkynyt moneen vuoteen. Tänä vuonna muurahaiset yllättivät pari mehiläispesää. Mikähän olisi hyvä muurahaiskarkoite, millä voi karkoittaa muurahaiset mehiläispesistä?
Tänään lähdimme mökille. Valkovuokot kukkivat mökinkin pihassa.

Matkan varrelta ostimme päärynäpuun.

Virosta lähtöisin oleva kääpiörunkoinen päärynä Pepi on itsepölytteinen, syyskuun loppupuolella kypsyvä lajike. Kääpiörunkoisen päärynäpuun korkeus vaihtelee alle kahdesta metristä noin neljään metriin. Myyjä kertoi, että matalakasvuiset lajikkeet antavat satoa nuorena, yleensä jo kahden vuoden kuluttua istutuksesta. Ehkä saamme jo tänä vuonna satoa, koska puussa on monia kukkanuppuja. Myyjä opasti myös, että päärynälle kannattaa varata pihan lämpimin ja suojaisin paikka. Kasvualustan tulee olla hyvin vettäläpäisevä, ravinteikas ja kalkittu. Siinäpä ongelma: vesi jäi lillumaan kuoppaan eikä imeytynyt kovin hyvin.Kaivoimme pois mustaviinimarjapensaan, jonka juuret oli myyrä syönyt niin, että se oli talven aikana kuivunut kokonaan. Viereinen punaherukkakin oli päässyt myyrän töistä parin oksan verran tuhoutumaan. Kaivoimme ison kuopan ja laitoimme reilusti kalkkia ja hevosenlantaa ja teimme myyräverkosta suojan pohjaankin. Nyt odottelemme, miten puullemme käy.

Sataa tihkutti iltapäivän ajan, mutta sadetakki päällä voi tehdä ulkohommia kuten kitkeä voikukkia pois mökin pihasta ennen kuin ne kukkivat.

Veimme verkon veteen, koska katiskassa oli tällä kerralla vain yksi pieni ahven. Jospa huomiseksi olisi kalaruokaa! Sauna on lämpiämässä ja kevään ensimmäinen saunamakkara menossa kiukaalle. Uunissa tuoksuu rusinapannukakku iltapalaksi. Kohta lähtee talviturkki - vesi on jo kahdeksanasteista. Tavallisesti aloitamme uimakauden heeti jäiden lähdettyä.

2 kommenttia:

Tuulento kirjoitti...

Ei niille muurahaisille tahdo aina voida mitään. Minä ripotan muurahaismyrkkyä pesän alle. Isoa vahvaa pesää ne ei tuhoa, mutta heikot on ainakin minulta lähteneet muurahaisten suihin.
Minäkin kokeilin Pepiä, mutta se oli liian pohjoisessa ja kuoli talvella. Ei täällä päärynä menesty, vaikka yksi puu onkin kasvamassa.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuulento: Suolaa mies sirottelikin pesien ympärille.