Sivun näyttöjä yhteensä

22.2.2016

Nainen nollapisteessä

Egyptiläinen Nawal El Saadawi on psykiatri ja kirjailija. Hänen työnsä maaseudun köyhien parissa ja kaupunkien slummeissa auttoi häntä näkemään egyptiläistä yhteiskuntaa kaikilta tasoilta. Hän on käsitellyt feministikirjailijana monia asioita rohkeasti ja avoimesti kuten seksuaalisuutta, uskontoa ja politiikkaa, joita on pidetty arabiyhteiskunnassa tabuina.

Tämän kirjan Firdaus eli Nainen nollapisteessä hän kirjoitti tavattuaan tämän naisen Qanatirin naisvankilassa, jossa hän oli tutkimassa egyptiläisten naisten neurooseja, persoonallisuustutkimusta hyvin erilaisten rikosten tähden tuomituista tai syytteeseen asetetuista.

Firdaus oli joutunut vankilaan tapettuaan erään miehen. Kirjailija oli monien yritysten jälkeen päässyt hänen luokseen kuullakseen tämän tarinan. Nainen erosi muista vangeista siinä, että hän piti päänsä pystyssa, oli omanarvontuntoinen (ja koulutettukin). Ja  erosi muista myös siksi, että oli täysin peloton kuoleman edessä. Siksi El Saadawi halusi keskustella hänen kanssaan, Aluksi nainen kieltäytyi tapaamisista, mutta viimeisenä päivänä, juuri ennen kuin hänen kuolemantuomionsa hirttämällä  pantiin täytäntöön, hän suostui ottamaan vastaan El Saadawin.

Kirja on tosikertomus. Firdaus jouti maksamaan kalliin hinnan totuudesta, koska maailma on täynnä valheita. El Saadawi kertoo itsestään jälkeenpäin, että minne tahansa kulkikin, hän havaitsi joka askeleella valheita ja näki ympärillä touhuavan tekopyhyyden.

Nainen nollapisteessa julkaistiin 1975, suomeksi 1988 (Kääntöpiiri oy).

Luin tämän kirjan yhtämittaa, en pystynyt lopettamaan, kertomus vei mennessään.Koskettava teos. Naisen asema on monessa maassa,  etenkin muslimimaassa, vastaava kuin kirjan Firdauksella, mutta moni ei ole rohkea, ei ole mahdollistakaan olla rohkea. En tarkoita tappamista, vaan asennetta.

Tämä kirja osuu Helmet lukuhaasteen 2016 muutamaan kohtaan:
8.   Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aikaisemmin
15. Kirjan kansi on mielestäni ruma
16. Et ole ikinä ennen kuullut kirjasta
27. Afrikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
34. Keskustelua herättänyt kirja
44. Kirjassa joku kuolee
48. Kirjassa on alle 150 sivua

1 kommentti:

Huopatossunen kirjoitti...

Mielenkiintoiselta kuulostava kirja. Pitääkin laittaa lukujonoon.