Sivun näyttöjä yhteensä

1.4.2017

R niin kuin Ruusuvuori

Pariskuntakirjailijanimi on vain Ruusuvuori. Ruusuvuorten, kirjoittamisen ammattilaisen Juha Ruusuvuoren ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri Ulla Ylisirniö-Ruusuvuoren yhdessä kirjoittama kirja Yksi näistä pienimmistä  (WSOY 2017) kertoo lestadiolaisuudesta, pahoinkohtelusta, poispanemisesta, panemisista, insestistä, paosta sisäiseen maailmaan, vaikenemisesta, pelosta, yksinäisyydestä, sairaudesta, aviorikoksista, rikoksista, onnestakin. Jeesuksen nimessä ja veressä ovat syntisi anteeksiannetut.

Kirja tuo asioita esille Lailan, Saaran ja Jannen kautta. Sosiaalityöntekijä Laila asuu suvun, lestadiolaissaarnaajaisoisän taloa Posiolla Sirniön kylässä koiransa Sepon kanssa, lääkäri lastenpsykiatri Saara, Lailan sisarpuoli, muuttaa pohjoiseen Kemin seudulle hevosensa kanssa Turusta ja pappi Janne asuu Kemissä.

Kirjassa on lyhyitä lukuja, katkelmia. Kirjassa kulkee Lailan pohdintakertomus muun kertomuksen rinnalla vuorotellen.

Jo ihan pienenä lapsena minä sen nopeasti opin, että on asioita, joita minä näen, kuulen, koen ja samaan aikaan elän kuin niitä asioita ei tapahtuisi. Että niin vain on tehtävä, elettävä, jotta kaikki ympärillä oleva ei muuttuisi niin paljon, että oma turvallisuuteni, oma elämäni olsi vaarassa. Kokemusmaailmassani oli tasoja, joita ei saanut olla olemassa, joista kukaan ei saanut tietää.

Koskettava teos. Se piti lukea vauhdilla läpi. Luin yöllä kirjan loppuun, en voinut lopettaa kesken.
Ja miten paljon tuollaista niin henkistä kuin ruumiillista väkivaltaa kulkee meissä - ei siis pelkästään uskonnollisissa piireissä.

Tämä kirja osuu Helmet-lukuhaasteen 2017 kohtiin:
2. Kirjablogissa kehuttu kirja
4. Kirja lisää hyvinvointiasi
6. Kirjassa on monta kertojaa
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja
20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
26. Sukutarina
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta
45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
49. Vuoden 2017 uutuuskirja


Ei kommentteja: