Sivun näyttöjä yhteensä

22.5.2017

Istuttamista

Aina sunnuntaisin pelaamme suvun kesken lentopalloa. Nyt alkoi ulkopelikausi. Siksi menimme hieman aikaisemmin pelipaikalle ja siivosimme pelikentän kuntoon. Lehtipuhallitimella vielä viimeisteltiin alue.
Kun olin Turun reissulla, niin mies oli sinä aikana saanut taas eteenpäin puutarhan kunnostamista. Tänä vuonna pienennettiin vuorenkilpien aluetta, jotta kotiloilla ja myyrillä olisi hieman vähemmän piilopaikkoja.
Maanantaina olin mökillä. Olipa muutamassa päivässä tullut paljon vihreää ja jopa mustikat olivat alkaneet kukkia mökkitontilla. Toki paljon mustikanvarpuja oli kuivettunut, koska talvi oli niin vähäluminen. Kimalaiset pörräsivät niin mustikoissa kuin marjapensaissakin. Mukava huomata, että kimalaisia oli paljon.

Tänään vein mökille kurpitsojen ja kesäkurpitsojen taimia ja istutin ne. Kurpitsat taas kompostiin ja kesäkurpitsat renkaaseen. Toiseen renkaaseen kylvin kurkunsiemeniä ja ilmasipulin pieniä sipuleita. Ne ilmasipulit olivat kuivuneet - saa nähdä lähtevätkö vielä elämään - muutamassa oli vihreän alkua.
Mökin pihalla ja pihan reunamilla kasvaa nokkosta. Olen aivan tietoisesti jättänyt niitä kasvamaan. Nyt nokkosen alut olivat sopivan pieniä leikattaviksi ja ne pääsevät kasvikuivuriin. Tästä tämä tämän vuoden säilöntä alkaa. 

Istutin myös kääpiösamettikukan, auringonkukan ja zinnian taimia mökille.  Oli aivan kuivaa ja niin kastelin myös edelliset kylvökseni. Viime käynnillä laitoimme ison vesiastian kuntoon. Sen hanasta jäi hieman vesi tippumaan - tiptip -  ja niin luulin, että koko 1000 litraa oli valunut maahan. Onneksi vain pari sataa litraa vettä oli hävinnyt - ja siitä 10 litraa sentään ämpärissäkin - ja vielä jäi puoli tankillista kasteluiden jälkeenkin. En kyllä hanaa uskaltanut avata lainkaan, vaan otin yläkautta ämpärillä ja kastelukannuilla vettä tästä tankista. Samalla tyhjensin kyllä myös tynnyrit, jotka ovat mökin parilla nurkalla ja saavat veden räystäskouruista (jos sataa). - Nyt on ainakin lupailtu sadetta. Jo iltapäivällä taivas meni pilveen. Toki lämpömittari näytti vielä pariakymmentä astetta lähtiessäni kotiin neljän tienoilla. Järven vesikin on jo kymmenasteista.


Olimme pohtineet jo jonkin aikaa vanhojen koristeomenapuiden poistamista. Tänään se sitten tapahtui: Mies sahasi pois vanhat ränsistyneet puut ja niiden tilalle lähistölle istutti uuden puun: paratiisiomenapuun Erstaa. Se on marja- ja tarhaomenapuun risteymä Erstan puutarhasta Nastolasta 1870-luvulta. 
Tällä koristepuulla on runsas valkoinen kukinta ja kauniit pienehköt omenat. Hedelmät sopivat hilloihin ja mehuihin. Lajike on erinomainen tarhaomenapuiden pölyttäjä. Runko ja alimmat oksat kannattaa suojata talveksi verkoilla jyrsijöiden varalta. Erstaa on hillittykasvuinen, kasvaa leveäksi, noin 4–5 metriä korkea puuksi, jonka notkeat oksat riippuvat kärjistään. Vanhan puun latvus tullee pyöreähköksi. 
Kerrotaan, että jo nuorena puu kukkii runsain valkoisin kukin, Etelä-Suomessa yleensä toukokuun lopulla. Hedelmät ovat  n. 3-4 cm, pyöreitä, loistavan keltaisia, toiselta sivultaan kirkkaan oranssisia. Maku imelähkö, lievähappoinen. Kypsänä erinomainen mehuomena. Ennen täyttä kypsyyttään korkean pektiinipitoisuutensa vuoksi sopiva hilloihin ja hyytelöihin. Melko korkea C-vitamiinipitoisuus.  
Kasvualustan tulisi olla tuore, runsasravinteinen, kalkittu ja hyvin vettä läpäisevä. Koska juuristo ei siedä märkää eikä kylmää maata, omenapuu kannattaa istuttaa loivaan kumpuun.

Illalla olimme taas kummilasten luona aterialla. Maukasta, hyvää, mukavaa seuraa muutenkin ja ilo saada olla yhdessä.

Raamatun sana: Meidät on pelastettu, se on varma toivomme. Mutta toivo, jonka jo näkee täyttyneen, ei enää ole toivo. Kukapa toivoo sellaista, minkä jo näkee! Jos taas toivomme jotakin mitä emme näe, me myös odotamme sitä kärsivällisesti.
    Myös Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja. Emmehän tiedä, miten meidän tulisi rukoilla, että rukoilisimme oikein. Henki itse kuitenkin puhuu meidän puolestamme sanattomin huokauksin. Ja hän, joka tutkii sydämet, tietää mitä Henki tarkoittaa, sillä Henki puhuu Jumalan tahdon mukaisesti pyhien puolesta.
    Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen.
( Roomalaiskirje 8: 24-28)

4 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Oi kesä, sen kauneus ja herkut.

pappilanmummo kirjoitti...

Aimarii: Ja tänään kukkivat jo kalliokielot!

Anna kirjoitti...

Tarjoomukset näyttävät persialaisilta, olenko oikeassa? Kävin joskus ystäväni kummilapsiperheen luona, he olivat kurdeja sekä iranilaisia ja hyvin samanlainen tarjoilu.

Arja kirjoitti...

Anna: Osuit oikeaan.