Sivun näyttöjä yhteensä

25.5.2017

Kahdenlainen helatorstai

Tänään on helatorstai eli Kristuksen taivaaseenastumisen päivä ja reformaation muistelemispäivä. Tänään on myös presidentti Mauno Koiviston hautajaispäivä.

Helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Raamattu kertoo, että Jeesus näyttäytyi ylösnousemuksensa jälkeen maan päällä 40 päivän aikana ja opetti seuraajiaan.   Tämän jälkeen Jeesus astui taivaaseen.  Kristuksen taivaaseen astumisesta kerrotaan evankeliumien lopussa ja Apostolien teoissa. Jeesus siirtyi taivaaseen, mutta on seurakuntansa kanssa Raamatun sanan ja sakramenttien kautta. Hän antoi kristityille tehtäväksi kertoa sanomaa eteenpäin.

Helatorstai muistuttaa siitä, että pyhä elää keskellä arkea. Kristuksen läsnäolo arjessa on armoa, ja se on tarkoitettu elettäväksi todeksi yhdessä. Jumalan rakkaus herättää armollisuuteen toisia ihmisiä kohtaan.
Seurakunnissa ympäri Suomea istutettiin helatorstaina myös omenapuita kirkon pihapiiriin  eli Toivon sisar-puita toivon merkiksi.Niin myös meidän seurakunnassamme istutetiin paratiisiomenapuu Erstaa (samanlainen puu kuin kotona istutimme muutama päivä sitten puutarhaamme).
”Vaikka tietäisin, että huomenna tulisi maailmanloppu, istuttaisin tänään omenapuun”. Lausetta siteerataan usein Lutherin suuhun laitettuna. Vaikka Lutherin suuhun laitetut sanat puiden istuttamisesta eivät olisikaan alun perin häneltä peräisin, sopii puiden istuttaminen reformaation merkkivuoteen erinomaisesti. Jokaisessa puuntaimessa kasvaa uuden alku, joka antaa toivoa huomisesta yhteisessä maailmassa.
Suomen Lähetysseura kutsui reformaation juhlavuoden kunniaksi seurakuntia mukaan istuttamaan metsää Tansaniaan. Seurakunnat ovat keränneet varoja taimien ostamiseksi. Lähetysseuran yhteistyökumppani vastaa puiden istuttamisesta paikallisen yhteisön kanssa kuivuudesta kärsivälle Kishapun alueelle.  
Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät jo Kishapussa. Kuivuus on suuri ongelma. Puiden istuttaminen ja uudelleenmetsitys sitovat kasvihuonekaasupäästöjä. Puut myös parantavat ja auttavat sitomaan maata. Paikalliset ihmiset toivovat puiden tuovan sateet takaisin.
Lähetystyön hyväksi paistettiin lettuja ja kahvia ja pullaa diakonialle puun istutuksen jälkeen kirkon pihalla. Lettuja jonotettiinkin.
Tänään Suomen liput liehuivat puolitangossa, koska vietetiin presidenttimme Mauno Koiviston hautajaisia. Paljon hautajaissaaton seuraajia oli Helsingissä katujen varsilla, mutta me seurasimme koko siunauksen ja saaton televisiosta kotosalla.
Emerituspiispa Eero Huovinen siunasi Mauno Koiviston.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Liikuttuneena seurasin televisiosta minäkin entisen presidenttimme viimeistä matkaa.

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Koskettava päivä.