Sivun näyttöjä yhteensä

29.1.2016

Ruusu, joka ei ole ruusu

Mies sai lahjaksi tänään kimpun samppanjanvärisiä ruusuja.
Minä sain toisenlaisen ruusun, jouluruusun, joka ei ole lainkaan ruusukasvi. Jouluruusun tunnistaakin lautasmaisista valkoisista tai vaaleanpunaisista kukistaan. Tunnusomaisia piirteitä ovat kukan silkkimäinen pinta ja mustat juuret. Yksinkertaiset, vihertävänvalkeat kukat muodostuvat oikeastaan pienistä, nopeasti varisevista terälehdistä. Koko komeutta kehystävät valkeat verholehdet, jotka muuttuvat vähitellen vihreiksi. Kukan koristeellisuus perustuu myös sen hienoihin heteisiin ja emeihin, jotka pian muuttuvat tähtimäisiksi siemenkodiksi.

Leinikkeihin kuuluva Jouluruusu tunnettiin antiikin Kreikassa aikoinaan lääkeyrttinä. Nyt se on luokiteltu myrkylliseksi. Kasvista käytettiin rohtona erityisesti sen mustaa juurta, jolla saatiin aikaan aivastuksia. Tästä johtuen kasvia kutsuttiinkin mustaksi pärskäjuureksi.

Jouluruusu on kivikkokasvi. Puutarhassa Jouluruusu kukkii hyvin varhain; kuun muut vasta heräilevät.  Se kannattaa istuttaa keväällä puutarhan puolivarjoisaan paikkaan. Myös pensaiden alustalta voi löytyä hyvä paikka Jouluruusulle.
Ystävä oli tänään opettelemassa sukanneulontaa. Olipa kiva samalla rupatella ja parantaa maailmaa. Ja sukkaakin syntyi molemmilla.

3 kommenttia:

Pöllö kirjoitti...

Kauniita ruusuja, kauniin värisiä! Minun lempiruusuni on juhannusruusu, juhannuslapsi kun olen :)

Mielenkiintoinen tietoisku tuosta jouluruususta, tuo että sitä on ennen käytetty rohtona ja nyt se kuitenkin luokitellaan myrkylliseksi.

Minäkin olin eilen ystävän luona pitämässä käsityöiltaa - tai oikeastaan -päivää, olin siellä iltapäivästä myöhään iltaan, olin kotona vasta lähempänä puolta yötä, nukkumaan meno aikaan....

tuulento kirjoitti...

Vaikea kasvatettava, tämä jouluruusu.

pappilanmummo kirjoitti...

Helvetinpöllö: Juhannusruusu minunkin ruusuni on, luonnossa niin kotipihalla kuin mökillä.
Tuulento: Saa nähdä, elääkö kevääseen asti tuo jouluruusu.