Sivun näyttöjä yhteensä

24.9.2012

Karpalohillo ja herkkuhillo

Taas on viikonloppu mennyt ohi. Eilen satoi koko päivän, mutta ei se tahtia haitannut. Aamulla lähdimme Arjen ahertajien kirkkopyhän messuun ja messun jälkeen minun oli vielä kirkkokahveillakin puhuttava. Oli kyllä hyvä aihe: Lähetysseuran Tasauskeräys, jolle oli myös messun kolehti osoitettu.

Iltapäivällä poimin omenat, jotka olivat pudonneet puista. Kun en lauantaina ollut kerinnyt ollenkaan puiden alle, niin nyt niitä oli kasapäin eli ämpärillisittäin siellä etenkin, kun tuuli oli tiputellut myös omenia maahan.
Illansuussa lähdimme pelaamaan lentopalloa ja tällä kerralla aloitimme sisäpelikauden. Pelaamme erään koulun liikuntasalissa joka sunnuntai-ilta talvikauden.
 
 Sunnuntaina leivoin omenapiirakan piimäpohjaan. Pellilliseen tarvitaan 3 dl piimää, 3 dl sokeria, 1 dl öljyä, 5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl soodaa. Omenia tuli tuohon päälle pari litraa siivuja ja niiden pälle sokeria ja kanelia. Parikymmentä minuuttia 200 asteen uunissa ja herkullinen piirakka oli valmis.
Illalla vielä kerkisin keittää yhden ämpärillisen omenoita hilloksi ja heti aamulla tänään maanantaina taas. Mies puolestaan haki loput persiljat kuivattavaksi. Päivällä otimme suurimman osan omenoista pois puista ja laitoimme ne mataliin pahvilaatikoihin kuhunkin pari kerrosta sanomalehtien väliin.
 
Poimin myös muutaman litran marja-aroniaa "Nannan herkkuhilloa" varten. Isoon kymmenen litran kattilaan laitoin 3 litraa riivittyjä ja pestyjä marja-aronioita, kolme litraa kesäkurpitsaraastetta ja samoin kolme litraa omenaraastetta sekä neljäsosa litraa vettä. Keittelin ne pehmeiksi, hienonsin sauvasekoittimella, lisäsin kaksi kiloa sokeria ja kuumensin vielä ja lisäsin pussillisen punaista Melatinia pieneen määrään sokeria sekoitettuna. Purkitin pienehköihin purkkeihin.
Toisenkin hillon keitin vielä illalla: Tein karpalohilloa melkein hillosokeripussin ohjeen mukaan. Meillä oli kolme litraa karpaloita, jotka keitin kahdessa desissä vettä, hienonsin sauvasekoittimella ja sitten toimin sokeripussin ohjeen mukaan. Sokeria laitoin tuohon määrään 3/4 pussillista.

2 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo herkkuhillo, nam!

Anneli kirjoitti...

Kyllä teillä vitamiineja riittää ja rautaa tuosta persiljasta :)
Tervettä syksyä, toivottelen :)