Saimme laakerinalun miehen veljeltä. Laakeripuuta voi
kasvattaa muotopuuksikin leikattuna. Ilmeisesti toisen osan tuosta katkaisemme ja yritämme kasvattaa pistokkaasta uutta. Ja saahan siitä myös maustetta.
Kasvatus on yleensä
astioissa. Kesät se viihtyy ulkona,
mutta kastelusta on huolehdittava säännöllisesti. Mikäli kasvi on aurinkoisessa
paikassa, sitä on hyvä kastella jopa päivittäin, mutta vedessä se ei saa
seisoa. Multa pidetään kosteana keväällä ja kesällä ja lehtiä suihkutellaan
aika ajoin vedellä, jotta ne pysyvät puhtaina ja kiiltävinä. Kasvi ei pidä
vedosta. Talveksi se on hyvä viedä kellariin, koska talvi on laakeripuun
lepoaika. Siksi se ei tarvitse talvella juurikaan vettä. Noin 5 °C lämpötilassa laakeripuu tulee kastella kerran
5 viikossa. Jos sitä pidetään liian
kuivana, sen lehdet muuttuvat harmahtaviksi ja hauraiksi. Kasvi saa olla jopa
täysin pimeässä, kunhan se saa keväällä tottua valoon vähitellen.
Laakeripuu on Välimeren maista kotoisin. Suomessa sitä
käytetään enimmäkseen julkisten tilojen koristeina. Lehtiä voi käyttää
mausteena, myös tuoreena.
Laakeripuusta on monia tarinoita: mm. ”Laakeripuu liittyy
pääsiäisjuhlaan eri tavoin. Ikivihreä laakeripuu on ennen kaikkea Kristuksen
ylösnousemuksen ja iankaikkisen elämän symboli.
Kreikkalainen mytologia kertoo, että jumala Apollon oli
toivottomasti rakastunut Daphne- nimiseen nymfiin, joka ei kuitenkaan halunnut
tietää mitään Apollonista. Suojellakseen
Daphnea hänen isänsä Peneus muutti Daphnen laakeripuuksi. Kun Apollon sai tietää tämän, hän julisti
laakeripuun ikuisesti pyhäksi. Siitä
hetkestä lähtien Apollon kantoi päässään laakeriseppelettä merkkinä ikuisesta
rakkaudesta Daphnea kohtaan”
4 kommenttia:
Toivottavasti saat tuon hyvin kasvamaan :)
Kauniit kiiltävät lehdet. Sisälläkö sitä kasvatat?
Mikähän on kun on ilmestynyt noen kaltaista mustaa laakeripuun lehtiin ja varteen?
eipä näy sellaista mustaa minulle, mutta jos jollakulla on laakereissa rasvaa...
Lähetä kommentti