Sivun näyttöjä yhteensä

14.10.2018

Sienestystä ja hilloamista: herkkuhilloa ja aurinkohilloa

Vapaapäivinä kävimme mökillä. Paljon syystöitä onkin ollut tehtävänä: Nyt nostettiin maa-artisokat, tyhjennettiin huussisaavi, korjattiin kurkkujen ja kurpitsojen ja maa-artisokkien varret kompostiin ja laitettiin kompostia talvikuntoon, laskettiin vesisäiliöstä vedet pois ja verkottettiin hedelmäpuita.
Ehdimme myös saunoa ja pistäytyä järvessäkin - enää ei oikein sitä voine paljolti uimiseksi sanoa, mutta ainakin kastautumassa ja muutaman vedon vedessä vetämässä. Ja ainahan saunareissulla mökillä kiukaalla paistetaan makkarat!
Ja ainahan mökillä pitää tehdä jotain keittiössäkin, joko leipoa tai edes paistaa lättyjä. Nyt tein molempia. Tein peltileipää eli leipätaikinan, jonka levitin suoraan pellille ja jaoin osiin ja päällystin niistä osan omenilla, osan auringonkukansiemenillä.
Toki myös kävimme sienimetsällä. Löytyi mukavasti suppilovahveroita ja jopa muutama kantarellikin. Oli kiva sienestää, kun pääsi liikkumaan metsässä pitkästä aikaa.
Etsimme myös kartasta näkemäämme suota, mutta kun pääsimme katsomaan tuota paikkaa, näimme, että tuo suo olikin ojitettu ja metsitettykin jo vuosia sitten. Kartta oli parikymmentä vuotta vanha!
Perjantaina oli parit hautaansiunaamiset ja niiden jälkeen juhlimme uutta kasteen kautta tullutta jäsentä seurakuntaan. Pienokainen kastettiin. Pääsimme mieheni kanssa taas kummeiksi - tämä pieni neitokainen on jo viides kummilapsemme tähän samaan perheeseen.
Töiden väliajoilla olen vielä ahkeroinut hilloja, koska satoa on tullut ja sato pitäisi säilöä. Tein Herkkuhilloa,  niin sanottua Nannan herkkuhilloa, johon tuli noin kolmasosa marja-aroniaa, kolmasosa omenanpaloja ja kolmasosa kesäkurpitsanpaloja. Keitin ne soseeksi ja sauvasekoittimella vielä avitin hienoksi. Lisäsin siihen 1,5 kg hillosokeria ja keitin vielä  kymmenkunta minuuttia ennen purkittamista, 12 purkillista maukasta hilloa vaikkapa lettujen tai puuron päälle - taas joululahjojakin.
Kurpitsoja mökillä kasvoi tänä kesänä vain kolme kappaletta ja nekin kaikki samassa kasvissa, Yhteensä nuo kurpitsat painoivat 24 kiloa. Niinpä tein ison kattilallisen kurpitsahilloa eli aurinkohilloa. Aurinkohillo/marmeladi on osoittautunut muutaman lapsenlapsen ja kummilapsen herkutteluhilloksi - kunhan eivät tiedä sen oikeaa nimeä.
Kahdeksankiloisen kurpitsan pehmeän keskustan ja kuoret ohuelti otin pois, paloittelin pieniksi hedelmälihan ja laitoin kattilaan (tuli noin 5 kiloa kattilaan laitettavaa) ja lisäsin 4 desiä vettä. Keittelin ja soseutin sauvasekoittimella ja lisäsin kattilaan 2 desiä sitruunamehua ja puolitoista kiloa sokeria, keittelin taas kiehuvaksi ja lisäsin pariin desiin sokeria sekoitetun pussillisen punaista Melatinia. Lopuksi lisäsin kuusi teelusikallista vaniljasokeria.Tuli tukevaa marmeladia - hyytyi heti. Ehkä ei olisi edes tarvinnut tuota Melatinia tueksi. 18 purkillista taas valmiita lahjoja.

Ei kommentteja: