Sivun näyttöjä yhteensä

1.8.2019

Bulevardi

Tove Jansson: Bulevardi ja muita kirjoituksia (Tammi 2017).  Toimittanut ja suomentanut Sirke Happonen, joka on Tove Janssonin tuotantoon perehtynyt tutkija ja tietokirjailija. 

Tove Jansson oli kirjailija, kuvittaja, taidemaalari, sarjakuvantekijä ja pilapiirtäjä. Tähän kirjaan on koottu kirjoituksia, novelleja ja esseitä,  joita on julkaistu mm. eri lehdissä 1930-luvulta 1990-luvulle asti. Tekstejä on 16. Janssonin tekstit ovat tässä kirjassa alkuperäiskuvitustensa kanssa. Niiden lisäksi kuvituksia on myös kirjoitusten väleissä. Nuo välikuvitukset ovat ilmestyneet toisten kirjoittajien lehtikirjoitusten yhteydessä. 

Laiturielämää-kirjoitus (vuodelta 1937) kuvaa ihmisten saapumista laiturille odottamaan kaupungista saapuvaa yhteysalusta. Laiturilla ovat niin vakiasukkaat kuin kesäasukkaatkin. Kesäasukkaat näytetään huvittavina.  Heihin on vain totuttava, mainitsee Jansson. 

Täältä nyt esimerkiksi huopaa paikalle Maisteri. Hän kuluttaa kaiken aikansa haalimalla vajoista ja ullakoilta kaikenlaista vanhaa roinaa, jonka omistaminen saisi toiset häpeämääön silmät päästään. Ja rouva kuljeksii ympäriinsä säkkikangashameessa, jonka helmat ovat aivan hapsuiset, eikä hänen punaisissa narukengissään ole edes kärkiä.

Tove Janssonilla itsellään oli Pellingin saaristossa saari Klovharun. Hänkin oli kesäasukas, vaikka hän piti itseään miltei vakiasukkaana, koska monet kesäasukkaat olivat vain vuokralaisia tai täyshoitolaisia. 

Toinen novelli, joka tavallaan liittyyy myös Pellinkiin, on Saari (vuodelta 1961). 
On yllättävän paljon ihmisiä, jotka kulkevat ympäriinsä ja unelmoivat saaresta. Näin alkaa tämä novelli. Itse Janssonkin oli aikansa unelmoinut saaresta ja sitten lopulta saanut sen hankituksi. 

Saarella näkee kuinka meri muuttuu alinomaa, ranta nousee ja vajoaa ja hakee uuden muodon, kasvit kasvavat ja kuolevat ja ilmestyvät uudelleen jossain odottamattomassa paikassa, puut ja pensaat kestävät myrskyn. Ja kaikki, mitä on kerran rakentanut, rapistuu luonnollista tietä.

Saarella hän ei viettänyt koskaan talvea, vaan oli siellä aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Tässä novellissa hän kuvaa saarta ja sen rauhaa ja ongelmiakin: 
Ongelmat ovat yksinkertaisia ja ne voidaan ratkaista. vesi loppuu tai sataa sisään. Puu on kaatua tuulessa, metso on rikkonut ikkunan, verkko kadonnut. 

Mukavaa oli lukea, miten eri aikakausina elettiin ja miten elämä muuttui vuosikymmenien myötä. Hyvä kokoelma tämänkjin vuoksi. 

Tämä kirja sopii Helmet-lukuhaasteen 2019 kohtiin
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema
36. Kirjassa ollaan yksin
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Aikuisten lukudiplomi: 

Ei kommentteja: