Sivun näyttöjä yhteensä

1.8.2019

Rakastaja

Ranskalaisen Marguerite Duras´n teos Rakastaja, (L’amant) (Otava 2017) palkittiin jo ilmestymisvuonnaan 1984 Goncourt-palkinnolla. 
Viisitoistavuotias läpinäkyvään silkkipukuun ja miesten huopahattuun ja korkokenkiin pukeutunut valkoihoinen tyttö tapaa Mekongin lossilla rikkaan kiinalaisen Limusiinilla ajavan miehen, josta tulee tämän rakastaja. Kirjan tapahtumat sijoittuvat silloiseen Indokiinaan, joka tuolloin oli Ranskan siirtomaa eli nykyiseen Vietnamiin vuonna 1930 

Kirja on kuvaus Durasin varhaisesta eroottisesta kokemuksesta. Kirjailija on myöntänyt teoksen omaelämänkerrallisuuden. 

Tyttö on köyhä, äiti kansakoulunopettaja kauempana, kaiken omaisuutensa menettänyt. Isä on kuollut, äiti konkurssin partaalla, isoveli väkivaltainen ja tunteeton, pikkuveli liian heikko. Ja tyttö ei suostu ranskalaisnaisen tapoihin.Tyttö käy koulua sisäoppilaitoksessa, mutta samalla on kiinalaisen kanssa suhteessa. Joka iltamyöhä tuo kiinalainen mies tuo hänet limusiinilla ja on taas vastassa koulun portilla illansuussa autollaan.

Se tapahtuu Cholonin pahamaineisessa kiinalaiskortttelissa, joka ilta. Joka ilta se irstailijatyttö vie ruumiinsa saataisen kiinalaismiljonääörin hyväiltäväksi. Tyttö käy samaa lyseota kuin toisetkin valkoiset tytöt.- - - Eräänä päivänä heidän käsketään lakata puhumasta Sadecin kansakoulunopettajan tyttären kanssa. Välitunnilla tyttö nojaa  ypöyksin pylvääseen sisäpihalla ja katsoo kadulle. Hän ei kerro mitään äidilleen. Hän tulee kouluun edelleenkin Clononin kiinalaisen mustalla limusiinilla. 

Lapsuuden perheen ongelmat ovat myös osa kirjaa, mutta enin osa on tytöstä ja rakastajasta kertovaa. Minua surettaa tuo, että Duras joutui myymään ruumistaan. Vaikka hän kirjoittaa, omasta halustaan sen tehneensä, niin säälittävää tuo silti oli. 


 Kirja osuus Helmet lukuhaasteen 2019 kohtiin:

1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot
6. Rakkausromaani
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Aikuisten lukudiplomi: Klassikkoja 

Ei kommentteja: