Sivun näyttöjä yhteensä

11.10.2020

Yliaika


Piia Leinon kirja Yliaika (S&S 2020) kertoo Annastiinasta, jonka piti kuolla 75-vuotiaana, mutta hän karkasi. Annastiina Kankaanrinta on entinen ministeri, voimapoliitikko, joka sai aikaan LEX 75 -lain, jonka mukaan aluksi oli suositus exituksesta eli lääkkeellä aiheutetusta kuolemasta, eutanasiasta. Ajan kuluessa siitä muodostui pakko. Jokaisen piti kuolla viimeistään sinä päivänä, kun täyttää 75 vuotta. Sen jälkeen kellään ei ollut enää mitään omaisuutta eikä mitään muutakaan. 

 Perustuslain 5. pykälä (1.1.2010)

Suomen kansalaisuus

---

Suomen kansalaisuus loppuu henkilön täyttäessä 75 vuotta, minkä jälkeen hänellä ei ole Suomessa oikeustoimikelpoisuutta. 75 vuotta täyttäneen omaisuus takavarikoidaan valtiolle ja luovutetaan hänen perillisilleen kuoleman jälkeen, kuten laissa muualla on säädetty. Jos henkilö täyttää 76 vuotta, omaisuus siirtyy pysyvästi valtiolle. 

Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2052. Yhteiskunta on paljolti automatisoitu, ilmastoasiat on selvitetty, vanhustenhuollon raha-asiat samoin, koska elinikä on määrätty. Kirjan alussa Annastiina suunnittelee kuolinpäiväänsä ja on sitä varten valmistautunut monin tavoin. Mutta on vain yksi mutta: hän ei keksi, mitä sanoisi viimeisiksi sanoikseen. Samalla hän on tullut pohtineeksi, mitä on saanut aikaan elämässään ja mitä kaipaa. Yhtäkkiä hän päättää lähteä pois, ei haluakaan kuolla. Annastiinan matka Keski-Suomeen ja siellä pakoileminen ja asioiden pohtiminen paperittomana on oivaltavaa luettavaa.

Vuonna 2052 mm. verkkoyhteydet ovat kaikille ilmaisia, mutta samalla kaikkia voidaan valvoa rannekkeiden avulla. Tekoäly on tuonut monenlaisia hyviäkin sovelluksia kuten seurustelukumppanin, jonka voi saada näkyviin, mutta jota ei voi koskettaa, käsi menee läpi.

Mielenkiintoinen kuvaus tulevaisuudesta, toisaalta rankka ajatus siitä, että on pakko kuolla tiettynä aikana viimeistään. Kun nyt järjestetään hautajaiset, tuolloin on juhlitaan ennen kuolettavan myrkkyannoksen ottoa.

Tämä kirja sopii Helmet-lukuhaasteen 2020 kohtiin

3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti

7. Kirjassa rikotaan lakia

9. Kirjassa kohdataan pelkoja

13. Kirjassa eksytään

28. Tulevaisuudesta kertova kirja

 30. Kirjassa pelastetaan ihminen

37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa

41. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan

1 kommentti:

Puikko, koukku ja ompelukone kirjoitti...

Huh, toivottavasti meitä ei odota tuollainen tulevaisuus. Osallistun itsekin Helmet-lukuhaasteeseen, enkä ole vielä keksinyt kirjaa, johon suhtautuisin ennakkoluuloisesti. Tuo ei kylläkään houkuttele. Pitää jatkaa etsintöjä.