Sivun näyttöjä yhteensä

26.9.2022

Linnassa





 
Sunnuntaina ystäväperheen kera pääsimme tutustumaan Bory Jeno (1879-1959) rakentamaan linnaan,  Boryvár,  Székesfehérvarissa.

 Boryvárissa Székesfehérvárissa oli kaksi taiteilijaa elänyt rakastavan avioliiton, ja linnassa kaikkialla on paljon heidän töitään ja myös muiden taiteilijoiden.

Jenő Bory (1879 – 1959) osti kesällä 1912 tontin, jolla tuolloin oli vain pieni lehdistötalo, viettääkseen kesät täällä perheensä kanssa, ja ensimmäisen maailmansodan jälkeen hän aloitti rakentamisen. Hän työskenteli rakennuksessa noin neljäkymmentä kesää, pikkuhiljaa seinät kasvoivat maasta, äärimmäisen monipuolisen arkkitehdin, taidemaalarin ja kuvanveistäjän fantastinen unelma toteutui. Hän ja hänen vaimonsa, taidemaalari Ilona Komócsin , rakensivat linnan lähes yksin vähällä avustuksella, kun taas Jenő Bory suunnitteli kaiken paikan päällä vähällä suunnittelulla. Guinness _linna on myös merkitty ennätyskirjaan suurimpana miehen omilla teoillaan rakentamana rakennuksena. Luonnollisesti sillä välin hyvin tuottelias taiteilija teki veistoksia ja maalauksia, lukuvuonna hän opetti Budapestissa, Kuvataideakatemiassa ja Taideyliopistossa, vietti kesät täällä, laajentaen ahkerasti elämänsä pääteosta.

Vuonna 1934 hän avasi tuolloin mainetta saaneen linnan yleisölle, opasti vierailijat jo valmiiden huoneiden ja rakennuksen osien läpi. Tietenkin suurin osa ammatista puhui linnasta halveksivasti, pitäen sitä hulluna huijauksena, itseään palvelevana fantasmagoriana, pääomakitsina, mutta kävijät ihastivat taiteilijan omistautumista, intohimoa ja satulinnan romantiikkaa. Monet ihmiset kysyvät, mistä kaikki nämä rahat ovat peräisin?
Jenő Bory oli kiireinen kuvanveistäjä, taidemaalari ja arkkitehti, häneltä tilattiin lukemattomia julkisia veistoksia, hän suunnitteli myös useita rakennuksia ja sijoitti kaikki tulonsa rakennettavaan linnaan. Valitettavasti toisen maailmansodan tuho ei myöskään säästänyt linnaa, vaurioiden korjaaminen kesti monta, monta vuotta. Jenő Bory kuoli Boryn linnassa joulukuussa 1959, taiteilija haudattiin rakkaaseen ateljeeseensa.


2 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

Nuo kierreportaat ovat upeat.

pappilanmummo kirjoitti...

Puikoillanikin: Niin olivat ja koko linna myös pihoineen ja ruusuineen.