Sivun näyttöjä yhteensä

17.1.2013

Valokuvatorstai # 270: LIUKAS

Valokuvatorstain aiheena on tänään liukas.


Liukas, luistava pohja!
Nanosukset pitävät ja luistavat voitelematta, kunhan ne ensin hiihtää sisään. Ja tämä kaikki ilman voitelua (ei edes kynttilää tarvita ;). Kaikkien suksien varsinainen luisto- ja pitovoide on vesi. Kitkan vaikutuksesta osa lumikiteistä sulaa suksen alla, ja vesipisarat ovat kuin kuulalaakereita, joiden päällä suksi liukuu. Suksivoiteilla yritetään vaikuttaa veden määrään ja pisaroiden kokoon. Nanopinnoitteella pyritään samaan. Nanosukset perustuvat millimetrin miljoonasosan kokoluokkaa oleviin hiukkasiin, jotka toimivat suunnilleen kuin perinteinen terva. Hiukkasten kitka synnyttää sekä luiston että pidon. Kyllä minulla nuo sukset ovat luistaneet ja olleet liukkaat! - Välillä liiankin liukkaat eli mäkeä ylöspäin kipuaminen on ollut minulle toisinaan hankalaa - luistaa liukkaasti, mutta alaspäin... Tosin kovilla pakkaskeleillä  eivät nanosukset  toimi.

5 kommenttia:

Ari kirjoitti...

Sauvat ovat hyvä apu liukkailla

kaari3 kirjoitti...

...ja järviset...kyllä se tervantuoksu ja kynttilät olivat niin talvisia luistojuttuja, aikoinaan. Hyvä vastaus haasteeseen.

arleena kirjoitti...

Helppo on hiihdellä liukkailla suksilla. Luulisin, että on helppoa.

Ilona Winebridge kirjoitti...

luistavat taatusti paremmin kuin omat tervatut Kipani:))
ajankohtainen vastaus haasteeseen

Rauni kirjoitti...

Siinäpä tulikin kunnon selostus suksista!
Minun suksilla on taipumusta luistaa takapäin enemmän kuin eteenpän,mutta lienee vika enemmän suksien käyttäjässä kuin niiden liukkaudessa.