Sivun näyttöjä yhteensä

19.1.2013

Heikinpäivä

Tänään on Heikin eli Henrikin nimipäivä. Olimme miehen veljen nimipäivillä. Tutkimme siellä karttoja ja vanhojen paikkojen tietoja seudusta, jossa he lapsena olivat asuneet ja koulumatkojansa kulkeneet. Myös tutkimme suvun historiaa jopa kahdeksan sukupolven taakse.

Tänään on myös Suomen Lähetysseuran 154. syntymäpäivä. Olin aamulla lähdössä Helsinkiin syntymäpäiville, mutta pakkasta oli kolmisenkymmentä astetta ja auto ei lähtenytkään käyntiin. Kokeilimme toistakin autoamme, mutta sekään ei suostunut lähtöön. Niinpä en päässyt junalle enkä siten myöskään pääkaupunkiin. Niinpä monet entiset työverit ja ystävät jäivät tapaamatta. Onneksi sentään eilen kohtasin muutamia.

Myös Pyhän Henrikin muistopäivää vietetään  tänään. Kirkkovuoden  juhlien rinnalle kehittyi jo varhain kirkollisten muistopäivien kalenteri . Sen yhteydessä muisteltiin Raamatun ja kirkon historian henkilöitä sekä merkittäviksi koettuja tapahtumia. Uskonpuhdistus karsi suurimman osan muistopäiväkalenteriin sisältyvistä pyhimysjuhlista. Kirkon historian merkkihenkilöiden muistelemista ei kuitenkaan tyystin hylätty.  Apostolien ja evankelistojen päivät säilyivät kirkollisessa kalenterissa vuoteen 1772. Pyhimysjuhlista merkittävin oli Pyhän Henrikin muistopäivä. Senkin viettäminen jatkuu vielä uskonpuhdistuksen jälkeen. Piispa Henrik kärsi marttyyrikuoleman perimätiedon mukaan Köyliössä v. 1156.
Legendassa Henrikin mainitaan olevan Englannista. Henrikin surmasta on useampia versioita, jotka ovat aikaisintaan 1200-luvun lopulta. Pyhimyselämäkerran mukaan suomalainen murhamies surmasi piispan tämän rangaistua häntä taposta. Piispa Henrikin surmavirren mukaan Henrik oli käynyt vierailulla Lallin kotona tämän tietämättä. Lallin vaimo väitti piispan väkipakolla ottaneen ruokaa, olutta ja heinää maksamatta siitä korvausta, vaikka piispa oli tosiasiassa heittänyt penningit tilalle. Raivostunut Lalli lähti kanssa kirves kädessään piispan reen perään. Henrik surmattiin Köyliöjärven jäällä.( Näin kertoi Wikipedia) Legendasta on useampia muunnoksia.
Lopullista totuutta piispa Henrikistä ei tulla koskaan saamaan selville. Legenda piispa Henrikistä ja Lallista jatkaa omaa elämäänsä sanoivat tutkijat mitä tahansa. Tarinat säilyvät vaikka tosiseikat on jo aikaa sitten unohdettu.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Todella kauas taaksepäin olettekin saaneet tietoa suvustanne.

Ei, en ole mikään ammatti-ihminen käsitöissä, vain itseoppinut :)
Mutta kiitos kunniasta :D

tuulento kirjoitti...

Niistä mettisistä vielä, ne olivat aika huonossa kunnossa syksyllä. Kun laitoin oksaalihappoa, luulin monen pesän kohdalla, ettei siellä ole mehiläisiä ollenkaan, mutta ne olivatkin painuneet syvemmälle. Lieneekö siitä syystä, että niitä oli niin vähän. Niin että jännää on!