Sivun näyttöjä yhteensä

30.9.2016

Dallaskierteitä

Mökillä innostun miltei joka kerran jotain leipomaan. Tänään illalla tein pullataikinan ja sämpylätaikinan. Pullataikina oli aivan tavallinen perustaikina - laktoositon ja kananmunaton. Tein siitä ns. Dallaspullia eli kierteitä. Löysin Kakkutaikurin blogista ohjeen, jonka sitten sovelsin itselleni.

Jaoin taikinan kolmeen osaan ja kaulitsin niistä kaksi levyksi, joille levitin täytteen ja rullasin sitten ne kääröksi. Leikkasin veitsellä niistä rullia, jotka laitoin pellille leivinpaperin päälle. (Usein laitan rullat paperivuokiin, mutta eihän minulla niitä täällä ollut.)

Täytteeseen laitoin puolitoista desiä laktoositonta jogurttia, 150 grammaa laktoositonta margariinia ja puolitoista desiä sokeria sekä kolme neljäsosadesiä vaniljakreemijauhetta. Sekoittelin kaikki tahnaksi.

 Leivoin myös piirakoita pullataikinasta. Löysin pihalta vähän mustikoita ja puolukoita ja laitoin ne piirakkaan. Omenia toin kotoa ja viipaloin ne piirakoihin.
Pellilliseen sämpylätaikinaa laitoin monenlaisia aineita: ruista, kauraa, seesamia, auringonkukkaa, vehnäjäuhoja, hunajaa, kuivahiivaa, suolaa, öljyä ja vettä.
Mökillä iltapäivällä työpaikalla käynnin jälkeen kerkisin koota kurpitsat kompostista ja kurkut ja kesäkurpitsat ja härkäpavut säilöön menoa varten ja vein ne jo auton luo valmiiksi kotiinvietäväksi. Kävelin myös tunnin verran metsässä etsiskelemässä sieniä. Löysinkin tuoreita kantarelleja ja hieman suppiksiakin.
Puutarhassa on vielä kukkivaa. Malvakin kukkii ja joku sininen, jonka nimeä en tiedä. Toki vielä ainakin syysasterit, asterit, kehäkukat, samettikukat, maksaruohot, purppurasydän  ja ruukuissa krassit, margaretat ja pelargoniat ovat edelleen kukkivina.
Lehtipuut ovat jo kellastuneet ja niistä on tippunut jo paljon lehtiä. Uimaan en tänään mennyt, mutta ehkä aamulla kastaudun. Vesi on viilentynyt ja mittari osoitti enää 12 astetta.

5 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Hienoa tuo energisyytesi ja intosi. Usein blogissasi vieraillessa saan itsekin aikaansaannoksistasi virikkeen leipoa myös.
Eikö syyspakkaset ole vielä hätyytelleen kukkasiasi?

http://tuijankortteilua.blogspot.com kirjoitti...

Olet ahkera leipuri, kun noin montaa sorttia leivoit yhtäaikaa.
Ovat kyllä herkullisen näköisiä.

tuulento kirjoitti...

Meillä lehtipuut alkavat jo olla tyhjiä, ainakin kotipihlaja ja koivut. Puutarhassa yritän puhutella etelän pikkuisia puita, että kellastuttaa pitää lehtiä, että pärjää talven. Jotkut ovat vielä vihreitä.

Jaana kirjoitti...

Kiva, kun ehdit tehdä mieleisiä puuhia ja vielä olla mökilläkin.

pappilanmummo kirjoitti...

Aimarii: Kukat ovat vielä säilyneet, vaikka parina aamuna on ollut jo pakkasella.
Tuulento: Omenapuut ainakin ovat vielä aivan vihreinä täälläkin.
Tuija: Teen usein sarjatyötä.
Jaana: Onneksi kerkisin käväistä mökillä yönseudun. En sentään saunonut tai uinut - ei saunomiseen oikein riittänyt aika tällä kerralla. Ehkä vielä loppusyksystä.