Sivun näyttöjä yhteensä

11.6.2013

Saksankirveli ja maustekirveli

 photo 2013-06-10110613001640x405_zpsbed94b47.jpg

Meillä kasvaa kirveliä niin kotona kuin mökillä. Kotona on monivuotinen saksankirveli, mökillä kylvin keväällä maustekirveliä. Kirveli on helposti viljeltävä mausteyrtti.  Saksankirveli  on vanha lääke- ja maustekasvi. Se on makea, aniksenmakuinen monivuotinen yrtti. Saksankirveli kasvaa lähes metrin korkuiseksi, mutta tarvitsee riittävästi vettä.  Saksankirvelin lehdet sopivat hyvin yleismausteeksi sekä myös ruokien koristeeksi. Kokonaisuudessaan kasvi sopii hyvin korvaamaan sokeria esim. jälkiruokiin, piirakoihin ja säilykkeisiin. Saksankirveliä kannattaa käyttää mahdollisimman paljon tuoreena ja säilöä pakastamalla. Kuivattuna se menettää makuaan melko nopeasti.

Kirvelikeitto on maukasta. Siihen voi käyttää saksankirveliä tai maustekirveliä. Tällä reseptillä on helppo nopeasti tehdä kirvelikeitto.

Maustekirveliä voi myös käyttää runsaasti persiljan tavoin monenlaisiin ruokiin. Mausteeksi kirveliä voi leikata jo muutaman sentin pituisena. Kevyt, aromaattinen tuoksu ja makeahko, anista ja lakritsaa hennosti muistuttava maku tuo esiin hyvin muiden yrttien makua. Yrttiä käytetään mieluiten tuoreena, koska keitettäessä sen maku katoaa.  Samoin säilöttäessä, se sopii parhaiten pakastettavaksi tai öljyyn, koska kuivattaessa sen hieno aromi vähenee. Lehdet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, magnesiumia ja rautaa. Maustekirveli on yksivuotinen.

6 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Olen kyllä kuullut kirveli sanan, mutta en ole sitä koskaan maistanut !
Meillä on tänään satanut jo 30mm, ja lisää taitaa olla tulossa.
Mutta kyllä täällä tosiaan hommia on :)

Millin kirjoitti...

Maustekirveli on korvannut persiljan puutarhassani jo vuosia ja lapsetkaan eivät nypi pois leivän päältä. Pitäisi kokeilla joskus saksankirveliäkin.

Jaana kirjoitti...

Minulle kirveli on uusi tuttavuus. Pitääkin kokeilla, kiitos vinkistä.

pappilanmummo kirjoitti...

Hommia piisaa aina mökillä, etenkin, jos välillä pitää käydä omakotitaloa laittamassa kuntoon, ajamassa ruohot ym.

pappilanmummo kirjoitti...

Maustekirveli lähtee keväällä paljon nopeammin kasvamaan kuin persilja.

pappilanmummo kirjoitti...

Maistuvaa on!