Sivun näyttöjä yhteensä

21.12.2017

Jouluksi leipää ja lanttulaatikkoa, joka sopinee jokaiselle

Tämän päivän leivontana tein joululeiväksi saaristolaisleipää. Tähän tuli 1,5 palaa hiivaa liotettuna litraan lämmintä appelsiinimehua, 3 desiä ruisjauhoja, 3 desiä kaljamaltaita, 3 desiä kauralesettä, 3 desiä siirappia ja ruokalusikallinen suolaa sekä 11 desiä vehnäjauhoja. Sekoittelin kaikki ämpärissä isolla lusikalla kiinteähköksi velliksi ja jätin nousemaan pariksi tunniksi. Sitten valutin taikinan kolmeen leivinparilla vuorattuihin pitkulaisiin vuokiin. Paistoin puolisentoista tuntia 175 asteessa. Tätä leipää ei tarvitse laittaa pakastimeen, koska se säilynee hyvin ellei tule heti syödyksi.
Lanttulaatikon tein gluteenittomana ja jauhottomana, maidottomana, jotta se sopisi jokaiselle. Löysin netistä Pilkettä-blogista ohjeen, jossa neuvottiin lanttulaatikko paistamaan matalalla lämmöllä pitkään uunissa. Niinpä keitin pari kiloa kuorittuja ja pilkottuja lanttuja painekattilassa, hienonsin hienoksi sauvasekoittimella pitkään, lisäsin sulatettua laktoositonta margariinia 100 grammaa sekä teelusikallisen suolaa ja puoli teelusikallista valkopippuria. Sekoittelin ja lisäsin keitinvettä, jotta sain löysän seoksen. Laitoin kolmeen alumiinivuokaan seoksen ja paistoin noin seitsemän tuntia 75 asteessa ja parikymmentä minuttia 200 asteessa.  Pakastin nämä odottamaan joulua.

Vuoden lyhin päivä - tästä se päivä alkaa taas pidetä: Tuomaan päivä. Talvipäivän seisaus. Tuomaan päivänä pitää vanhan kansan mukaan joulun valmistelut olla jo valmiina. Vanhan kansan joulu kestää huomisesta Tuomaan päivästä Nuutin päivään asti.

Jouluun valmistautuminen etenee hitaasti, mutta varmasti. Ei ihan Tuomaan päiväksi ole kaikki vielä valmiina. Jo  sentään muutamat joulupaketit ovat valmistuneet ystäville ja sukulaisille vietäviksi, lähimpien vielä keskeneräisinä.
Joulun jumalanpalveluksetkin alkavat olla pian valmistettuina - saarnat kyllä edelleen kesken...
Ja joulukalenterisukathan valmistuvat päivä kerrallaan...

2 kommenttia:

Kirsti kirjoitti...

Oikein hyvää joulunaikaa.

pappilanmummo kirjoitti...

Kiitos Kirsti, samoin Sinulle ja perhekunnallesi.