Sivun näyttöjä yhteensä

4.2.2021

Kiinan kadotetut tyttäret

 


Kiinalaissyntyinen toimittaja-kirjailija Xinran kertoo kirjassaan Kiinan kadotetut tyttäret (Atena 2013) kiinalaisnaisten elämäntarinoita. Xinran oli radio-ohjelmien juontajana 1980-luvun loppupuolella, hän yritti saada ihmisiä  kertomaan rehellisesti omista tunteistaan ja asioistaan. Hän yritti kehittää herkkyyttään kohdata ihmisiä ja keksikin keinon: Hän punais vain yhden, pikkusormen kynnen. Niinpä monet huomauttelivat siitä ja näin hän pääsi juttusille. Tosin kestää aikansa, ennen kuin ihminen uskaltaa kertoa asioista joita normalisti pitää sisällään. Tässä kirjassa on kymmnen kiinalaisnaisen kertomuksia.

Yhden lapsen politiikka on Kiinassa aiheuttanut sen, että perheen pitää saada poikalapsi, etenkin maaseudulla syrjäseuduilla se on tärkeää. Muuten ei perhe saa maata viljeltäväkseen, jos syntyy tyttö. Niinpä tytöistä pyritään pääsemään eroon keinolla millä hyvänsä. Useimmiten maalla se on ollut tytön tappaminen heti tämän synnyttyä. Poika pitää saada. Monet ovat joutuneet lähtemään sen vuoksi kodistaan. Ja jos on saanut säilytettyä hengissä tyttöä, niin se on jätettyy sairaalan portaille ja joutunut/päässyt orpokotiin ja jos onni on potkaissut, niin tyttö on adoptoitu joko ulkomaille tai Kiinassa. Mutta äidinrakkaus ei kuole koskaan.

Surullisia tarinoita. Kirjan julkaiseminen aikoihin kirjoittaja asuu Englannissa ja auttaa järjestönsä kautta adoptioissa ja tukee Kiinassa tyttölapsia.

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen 2021 kohtiin

6. Kirja kertoo rakkaudesta

8. Kirja jossa maailma on muutoksessa

11 Kirja kertoo köyhyydestä

16. Kirjassa eletään ilman sähköä

22. Kirjassa ajetaan polkupyörällä

37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa


Ei kommentteja: