Sivun näyttöjä yhteensä

14.2.2021

Koko kylän pidot

Koko kylän pidot, elämänmenoa  kreetalaisittain (Kirjapaja 2014) on Merja Tuominen-Gialitakin kirjoittama tavallaan tietoteos Kreetasta ja elämästä, etenkin ruokakulttuurista kreetalaisittain. Muutaman reseptin noukin kirjasta talteen.

Vaikkapa linssikeitto, johon uppoaa tällaiset ainekset:  pussi linssejä, pari tomaattia, pari kyntttä valkosipulia, sipulia, pala fetaa, nippu tilliä, rosmariinin oksa, oliiviöljyä, vettä, viinietikkaa. Aluksi kuullotetaan öljyssä sipuli, paloitellaan käsissä(!) hienoksi tomaatti (ylikypsä raastetaan), laitetaan sipulin sekaan, pian lisätään vettä ja valkosipulin kynnet, kohta huuhdotut linssit, rosmariininoksa ja kansi päälle ja kypsennetään hiljaisella tulella. Haudutetaan. Silputaan tilli hienoksi ihan lopuksi ja sekoitetaan lusikallinen tai pari viinietikkaa. Nautitaan vaalean leivän kanssa, leipä voi olla kastettu oliiviöljyyn ja leivällä pyyhitään soppajäänteet lopuksi lautaselta.

Elämän logiikka taitaa olla siinä, että etukäteen ei tiedä, ja jälkikäteen ei enää mitään voi. Siksi on hyvä oppia elämään tässä ja nyt ja olla murehtimatta huomista... Juuri siksi ilta rattoisassa seurassa rentouttaa. Se taito täällä osataan.

Kirja osuu Helmet-lukuhaasteen 2021 kohtiin:

4. Joku kertoo omista muistoistaan

28. Kirja, jonka lukemisesta sinulle on hyötyä

33. Kirjassa opetetaan joku taito

34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa

44. Kirjassa on reseptejä

46. Kirjassa syödään herkkuja

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos.
Taas tein kirjavarauksen kirjastoon blogisi ansiosta.