Sivun näyttöjä yhteensä

8.4.2021

Perintö

Ruotsinsuomalaisen Nina Wähän teos Perintö (WSOY 2020) oli mukaansatempaava kirja. Alku vähän tökki, koska kirja oli paksu, 550-sivuinen, sitten luin yötä myöten. 

Romaanin henkilöt ovat suomalaisia, vaikka kirjoittaja on ruotsalainen ja kirjoittanut ruotsiksi kirjan , jonka on suomentanut Sanna Manninen. Romaanin tapahtumat ajoittuvat Suomen lähihistoriaan sota-ajasta 1980-luvun alkupuolelle. Toimin perheessä on 14 tai 12 lasta riippuen siitä,  lasketaanko pieninä kuolleet mukaan. Jokainen lapsi on oma erikoinen yksilönsä. Niin myös vanhemmat, karjalasta lähtöisin oleva äiti ja tornionjokilaaksolainen isä lappilaisina sukujuurineen. Kirjassa käydään läpi jokainen lapsi vuorotellen juonen ohella.

Perhe asuu Tornion Aapajärvellä pientilalla. Pentti-isä ja Siiri-äiti ovat tavanneet toisensa sota-aikana Karjalassa Soanlahdessa Siirin kotona. Siiri oli 15-vuotias, Pentti parikymppinen, kun he avioituivat. Molemmat pienikokoisia, sitkeitä omalla tavallaan. Kirjassa päähenkilönä on Anni, neljänneksi vanhin ja vanhin elossa olevista tytöistä. Anni asuu Tukholmassa. 

Perheessä on paljon salaisuuksia. Siten myös perintö. testamentti, on erilainen kuin siihenastisten tapahtumien kulkua lukien olisi arvellut. Perinnöksi voi ajatella myös aivan muuta kuin konkreettisesti testamentin.

Tämä kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin

6. Kirja kertoo rakkaudesta

7. Kirjassa on kaveriporukka

8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa

11. Kirja kertoo köyhyydestä

12. Kirjassa ollaan metsässä

29. Kirjan henkilön elämä muuttuu

34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa

41. Kirjassa matkustetaan junalla

 

Ei kommentteja: