Sivun näyttöjä yhteensä

25.11.2021

Mehiläiset talvikuntoon


Tänään mehiläispesiltä otettiin pois talviruoaksi annetut sokerisyöttölaatikot ja laitettiin tilalle oksaalihappoa. Mehiläisillä on erilaisia tauteja ja loisia, joita vastaan annetaan myöhään syksyllä oksaalihappoliuosta. Oksaalihappo on liotettu vesisokeriliokseen ja annostellaan ruiskulla suoraan pesään kennojen väliin.

Suomessa ei saa käyttää antibiootteja tautien torjuntaan, kuten hyvin laajasti maailmalla. Nämä oksaalihappo ja muurahaishappo ovat luonnossa esiintyviä aineita. Näitäkin käytetään vain hunajan keruuajan ulkopuolella ja niistä ei jää eikä saa jäädä jälkiä hunajaan. Niitä annostellaan siten, ettei niistä saa koitua mehiläisille haittaa.

Tänään pienennettiin lentoaukkoja ja pesien päälle lisättiin lämpöeristystä, jotta mehiläiset selviävät talven yli. Pesien suojaksi laitettiin tervapaperit.

Seuraavan kerran, kun keväällä lämpötila on noin 10 astetta, mehiläiset lähtevät puhdistuslennolle eli tyhjentävät suolistonsa hangelle luontoon, sillä ne eivät ulosta pesään.

Moni joka ei tunne mehiläishoitoa, ei tiedä, miten paljon hoitotoimenpiteitä mehiläishoitoon liittyy. Hunajankeruu ja linkoaminen ja pakkaaminen on vain yksi osa työstä.

 
Pataleipää paistoin jälleen. Teen aina samalla kerralla kaksi ssamoilla uuninlämmöillä. Tällä kerralla laitoin toiseen leipään reilusti kuivattua lehtikaalia. Toisen leivän mausteena oli tyrnijauhetta.Tyrnileivässä oli lisäksi auringonkukkaa ja kauralesettä vehnäjauhojen ohella. Toinen oli puoliksi sämpyläjauhoista tehty. Molemmissa oli noin 8 desiä jauhoja, 2 teelusikallista suolaa, yksi vajaa teelusikallinen kuivahiivaa, ropaus valkosipulijauhetta sekä puoli litraa lämmintä vettä. 
Tein illalla taikinan kannellisiin kulhoihin, jotka laitoin takan viereen lämpimään yöksi. Päivällä paistoin leivät kannellisissa etukäteen kuumennetuissa padoissa 250 asteessa  puoli tuntia ja vielä vartin ilman kantta 225 asteessa.  

Ei kommentteja: