Sivun näyttöjä yhteensä

20.10.2022

Omenapiirakka, mustikkapiirakka ja pataleipä


 Leivontapäivä karpalohillon keittämisen jälkeen. Pataleivät laitoin jo eilen alkuun ja tänään ne paistoin. Leipiin mittailin 6 dl vehnäjäuhoja, 1,5 dl neljän viljan hiutaleita, kourallinen auringonkukan siemeniä ja ropaus seesaminsiemeniä, 2 tl suolaa, 1 tl kuivahiivaa sekä vettä niin paljon, että tuli sopivan löysä taikina lusikalla sekoitellen. 


Paistoin leivät padoissa, joiden pohjalle lirautin hieman öljyä, kun olin kuumentanut padat kansineen  250 asteeseen. Kauhoin taikinan pataan ja laitoin kannen päälle. Puoli tuntia paistoin 250 asteessa ja sitten otin kannet pois ja vielä vartti 225 asteessa.

Mustikkapiirakka on tämä tavallinen munaton, laktoositon pappilanmummon piirakka. 100 g laktoositonta margariinia ja desi sokeria hierotaan lusikalla vaahdoksi  lisätään 2 tl vanilliinisokeria, 1 tl leivinjauhetta, 1,5 dl vehnäjäuhoja ja 1,5 dl kaurahiutaleita, sekoitellaan ja tilkka vettä, sekoitellaan ja painellaan lasiseen piirakkavuokaan pohjaksi. 7,5 dl jäisiä mustikoita päälle ja ripotellaan hieman hillosokeria vielä, jotta neste kiinteytyisi mustikoiden sulaessa. Paistoin 25 minuuttia 225 asteessa. 

Toisten leivonnaisten paistuessa tein omenapiirakan. 250 g laktoositonta margariinia sulatin mikrossa, 8 dl vehnäjäuhoja 2 tl vanilliinisokeria  2 tl vanilliinisokeria, 2 tl leivinjauhetta, 2 tl soodaa sekoitetaan isolla teräslusikalla ja otetaan 1/3 pois, lisätään noin 2,5-3 dl laktoositonta maustamatonta jogurttia taikinaan, joka levitetään reunalliselle pellille leivinpaperin päälle. Reilusti raastettua omenaa, jogurttiseos: 4dl jogurttia, 1,5 dl sokeria ja 4 tl vanilliinisokeria lisätään omenaraasteen päälle sekä vielä muruseos. Paistoin 3/4 tuntia 175 asteessa.

Lapsenlapset tulivat nauttimaan leivonnaisista tänään.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Ihania leivonnaisia! Minäkin leivoin puolukkapiirakkaa piimätaikinalla. Se on niin helppo ja mehevä, kun ei tarvitse vatkailla mitään, sen kun vain sekoittelee. Liekö ohje tullut joskus sinun blogistasi, mestarileipuri kun olet! :>)

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Leipominen on kivaa ja ne tuoksut ...