Sivun näyttöjä yhteensä

4.9.2016

Sunnuntai sujui sutjakasti

Päivä käynnistyi lastenlasten kera. He tulivat jo eilen, vaikka  töiden jälkeen vielä käväisin mökillä kastelemassa - todella kuivaa olikin niin pihassa kuin metsässä. Illalla kotiin tultuani leivoin mummon mustikkapiirakan, joka lapsenlapsista on "pakollinen" mummilaruoka ja aina myös tuliaisiksi pitää sellainen leipoa. 
Lastenlasten kanssa jotain kerkesimme tehdä aamusta. Toisenkin lapsen perhe tuli käymään. Sitten lähdin paikallisille markkinoille hommiin. Mies oli siellä jo aikaisesta aamusta lähtien. Urheiluseuramme seniorit myivät kahvia ja leivonnaisia ja makkaraa ja meille jokaiselle riitti jotain vapaaehtoistehtävää. Olipa myös omalla seurakunnalla markkinoilla koju, jossa päivystivät niin lähetyssihteeri kuin pappikin. Ja näkyi siellä toisiakin seurakunnan työntekijöitä kirkkoherraa myöten.
 Illansuussa oli taas jokasunnuntainen lentopallopeli. Kenttä on parasta siivota ennen peliä, jotta ei kompastu puista pudonneihin roskiin. Tänään satoi kentälle mennessä, mutta pelin saimme pelata sateettomana - ukkonenkin jylisi jossakin loppupelien aikana.
 Illalla vielä tein pari annosta tyrni-omenahilloa tai marmeladiako se peräti oli. Ainakin hyytyi hyvin.


Tyrnimehun sain pari päivää sitten kiehauttamalla tyrnit, kuutisen litraa, puolessa litrassa vettä, rikkomalla ne sauvasekoittimella ja sitten siivilöimällä. Mäskin eli siivilään jääneen aineksen laitoin leivinpaperin päälle ritilöille kuivumaan. Jauhan ne siemenet  ja muun aineksen Moulinexilla  hienoksi ja purkitan. Terveellinen lisä sämpylöihin tai puuron päälle tai sekaan! Tyrniöljyä on  noissa siemenissä ja se on terveellistä.

Tyrnihyytelöä tein silloin hillo-marmeladisokerilla . Reilu neljä desiä tyrnimehua ja purkillinen hillo-marmeladisokeria. Hitaasti kuumensin seoksen ja kun se kiehui, vielä kolmisen minuuttia sitä sekoittelin. Kuumennettuihin ja Atamonilla huuhdeltuihin purkkeihin laitoin seoksen. Nyt on valmiina jouluksi tehtäviin lusikkaleipiin väliin hyytelö. Sain kaksi ja puoli pienehköä purkillista hyytelöä.


Tein tyrnimarmeladia tyrnistä ja omenasta. Laitoin omenasoseen joukkoon tyrnimehua ja hillosokeria sekä Melatinia. Yhdessä  annoksessa oli noin 3 litraa omenasosetta ja noin 1 litra tyrnimehua ja kilo hillosokeria ja pussillinen Melatinia.
 2 kommenttia:

http://tuijankortteilua.blogspot.com kirjoitti...

Meille ei tänä vuonna tullut tyrniä. Onneksi niitä on vielä pakkasessa.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuija: Onneksi sinulla on niitä vielä jäljellä!
Japaninruusukvitteniä meilläö ei tullut yhtään tänä vuonna. Ehkä ensi vuonna, koska pensaat ovat ainakin rehevöityneet kesän mittaan.