Sivun näyttöjä yhteensä

11.8.2016

Sienipiirakkaa, mustikkapiirakkaa sekä puolukkahyytelöä ja mustikkahyytelöä

Leivoin sienipiirakan. Sienipiirakkaan laitoin pohjaksi: 125 grammaa laktoositonta leivontamargariinia ja 3 dl vehnäjauhoja, jotka nypin muruiksi, lisäsin hieman suolaa ja kylmää vettä sen verran (noin 3/4 desiä), että sain taikinan. Taikinan levitin lasivuokaan ja vähän sen reunoillekin. Paistoin pannulla kantarelleja ja hienonnettua sipulia litran verran sen aikaa, että sain nesteen pois,  sekaan lisäsin hieman/reilusti? valkosipulijauhetta, mustapippuria ja suolaa. Paistoksen päälle valutin kahdesta munasta, kahdesta desistä laktoositonta rasvatonta maitoa ja kahdesta desistä juustoraastetta sekoitetun seoksen. Paistos paistui 225 asteessa puolisen tuntia.

Samalla uuninlämmöllä paistoin myös mustikkapiirakan, jonka olen viemässä huomenna työpaikan päiväkahville. Mustikkapiirakkaan laitoin 100 grammaa laktoositonta margariinia ja desin sokeria, jotka hieroin vaahdoksi. Lisäsin puolitoista desiä vehnäjauhoja ja puolitoista desiä kaurahiutaleita sekä teelusikallisen leivinjauhetta ja kaksi teelusikallista vaniljasokeria, sekoittelin ja lisäsin vielä hieman vettä, jotta sain notkean seoksen. Levittelin seoksen lasivuoan pohjalle ja päälle ainakin 3/4 litraa mustikoita. Mustikoiden päälle ripottelin vielä hillosokeria. Paistoin piirakan 225 asteessa 25 minuuttia.
Olimme mökillä, jossa eilen poimimme sieniä ja minä vähän marjojakin. Mies on putsaillut sieniä  ja minä mustikoita ja puolukoita. Puolukoista tein hyytelöpuolukkaa. Minulla oli kuutisen litraa puolukoita, jotka huuhtelin ja laitoin kattilaan. Kattilaan laitoin myös 3 desiä vettä. Kuumensin seoksen ja keitin matalalla lämmöllä kymmenkunta minuuttia, jauhoin sauvasekoittimella hienoksi, lisäsin sekoitellen sulaksi lähes puolitoista kiloa sokeria ja puolikkaan pussillisen punaista Melatinia varmuuden vuoksi. Ja kyllä hyytyi hyvin! Puolukat alkavat olla jo pian niin kypsiä, että niistä ei taida tulla enää hyytyvää hilloa ellei laita paljon sokeria sekaan.

Mustikoita ei ollut kuin vähän yli kolmisen litraa kattilassa ja  desi vettä. Mustikat laitoin sokerin (noin puolisen kiloa) ja teelusikallisen sitruunahapon kanssa mehustumaan pariksi tunniksi. Kiehautin ne ja annoin hautua viitisentoista minuuttia. Ajelin taas sauvasekoittimella seoksen hienoksi, lisäsin pienessä sokerimäärässä pussillisen  punaista Melatiinia ja kiehautin pari minuuttia. Lisäsin vielä reilun ruokalusikallisen vaniljasokeria. Purkitin Atamonilla huuhdeltuihin keitettyihin purkkeihin ja kansitin samoin keitetyillä ja Atamonilla huuhdelluilla kansilla purkit. Tuli tynkkyä eli vahvaa marmeladia / hyytelöä.  - Juuri sellaista kuin halusinkin.

Mökiltä tulimme jo aamupäivällä kotiin. Poimin karhunvattuja puutarhasta. Toki piti poimia viinimarjojakin, mutta se jäivät vielä pensaisiin - aika loppui kesken, koska edelliset marjat piti ensin säilöä. Ja saimme myös ystäviä vieraaksi pitkästä aikaa. Vapaapäivän viettoa tämäkin.

5 kommenttia:

http://tuijankortteilua.blogspot.com kirjoitti...

Monenmoista herkkua ja säilönyt olet. Herkullisen näköinen toi piirakka.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuija: Nyt on säilömisaika, kunhan vain kerkiäisi säilöä kaikeea, mitä haluaisi.

Jaana kirjoitti...

Vesi nousee kielelle...

Suvituulian käsityöpaja kirjoitti...

Nam. herkullista.

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Oli maukasta, kertoivat syöjät.
Suvituulia: Kyllä!