Sivun näyttöjä yhteensä

6.9.2018

Sadonkorjuuta edelleen

Tänään poimimme tyrnejä lähes koko päivän ja vähän jäi vielä huomiseksikin. Meillä ei ole kovin montaa tyrnipensasta, siis vain kaksi isoa ja muutama pienehkö alku. Uusia versoja on noussut niin emi- kuin hedepensaistakin. Keväällä niitä voinee siirtää vaikka mökille kokeiluksi, lähtisivätkö siellä elämään.

Tyrninpoiminta on hidasta hommaa. Litra vai hieman enemmän tunnissa. Jokainen marja olisi nypittävä erikseen. Kun tuli useampi yhtäaikaa, niin samalla irtosi lehtiäkin. ja ne pitää sitten siivota astiasta myöhemmin pois. Mies poimi suhteellisen lehdetöntä, mutta minulla niitä riittää poiminta-astiassa yllin kyllin.
Alkuviikolla olin mökillä. Kuljeskelin metsässä etsien sieniä ja puolukoita, mutta poiminkin yllätys, yllätys eniten mustikoita. Mökin puutarhasta poimin nuo kaksi päärynää ja yhden omenan, jotka olivat tämän vuoden sato hedelmäpuissa (Olin jo aikaisemmin joutunut ottamaan kolme omenaa, kun linnut olivat niitä nokkineet, raakoina pois).

Omenapuiden paras istutusaika on eteläisessä Suomessa syksyllä. Tiistaina istutin omenapuun, Pirjan, jonka hankin Nastolan markkinoilta kympillä. Istutus olin isompi homma kuin olin ajatellut. Ensin kaivoin ison kuopan, jonka ainekset, lähinnä hiekkaa ja kiviä, kärräsin pois.Kastelin kuopan. Sitten verkotin kuopan tiheällä myyräverkolla, jotta puun juuret säilyisivät - ainakin aluksi. Laitoin kuoppaan kompostia ja kalkkia ja hevosenlantaa, istutin puun ja verkotin vielä päältäkin. Ja syyslannoitettakin pintaa ripottelin. Kastelin hyvin. saa nähdä, miten tuo taimi selviää.
Nyt mökillä on kolme omenapuuta.

Pirja on aikaisin keväällä kukkiva kesäomena, Hedelmät kypsyvät lämpiminä kesinä jo heinäkuussa kuten tänä kesänä kotipuutarhassa. Pirja saattaa saada satokypsyyden jo parin kolmen vuoden kuluttua istutuksesta. Sen hedelmä on pehmeä ja rapea, makea ja aromikas. Pirjalla sanotaan olevan melko hyvä vastustuskyky omenaruven suhteen ja hyvä vastustuskyky muumiotautia kohtaan.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Tyrnit ovat arvokkaita marjoja, mutta todella hankalia kerätä. Korjuuseen on kai kokeiltu jos jonkinlaisia työvälineitä, mutta hidasta kerääminen aina on.

Vanha Neuvostoliitto tutki tyrniä paljon ja kehitteli siitä syöpälääkettäkin. Liekö jäänyt homma kesken valtiollisten mullistusten jaloissa...

pappilanmummo kirjoitti...

Kyllä oli kerääminen hankalaa tänä vuonna minullakin, koska sain haavoja ja pistoja sormiini ja nuo tulehtuivatkin.