Sivun näyttöjä yhteensä

5.2.2019

Puhuu kuin Ruuneperi


Runebergin päivä ja Runebergin torttu. Tottakai sellaisen ostimme ihan perinteen vuoksi. Ja maukkaan sellaisen saimmekin tänä vuonna - lähikaupassa ei muita lajeja ollutkaan enää tarjolla. 

Runebergin torttu ei ole kuitenkaan Runebergin valmistama vaan lähes sellaisella reseptillä, millaisia hän söi, tehdään vielä nykyään. Hyvä kaupallinen idea! Leivos on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriön muotoinen leivonnainen . Sen päällä on tavallisesti sokeriluorutusrenkaalla ympäröityä vadelmahilloa.
Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain herkullista syötävää. Kun Fredrikalla ei ollut mitään sopivaa antaa, päätti hän tehdä leivonnaisen niistä aineksista, jotka hänellä oli. Fredrikalla oli vehnäjauhoja,  keksimuruja ja manteleita omenahilloa ja korppujauhoja. Niistä hän valmisti sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia, joita sitten Runeberg söi punssin kera. Meillä nykyään punssi tai muu alkoholi tai sen makuinen laitetaan leivokseen valmiiksi.

Puhuu kuin Ruuneperi -sanonta ei kuitenkaan kerro, miten tai mitä kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg on puhunut.. Runeberg ei kuulemma ollut mikään erityinen puhuja, hänellä lieni puhevikakin. Runeberg oli erittäin hyvä esittämään asioita. Vertaus siitä kertoo tietämättä sen tarkemmin, kuinka osuva se on. Runeberg oli taitava kirjallinen sanankäyttäjä, ei kuitenkaan sujuva puhuja.
Ystävänpäiväsukatkin ovat ajassaan. Joka päivä tulee näistä Nina Laitisen suunnittelemista sukista  pieni pätkä : Huomenna on jo kantapää menossa. Kaksi paria on valmistumassa yhtä aikaa.Kun sovitin sukkaa jalkaan, kun olin neulonut kantapäätä varten puolet silmukoita yhdelle puikolle, katkaisin vahingossa koivuisen puikon.Kyllähän sentään neljällä pärjää, kun lainaa aina viidennen samanlaisen toisesta neuleesta.

Lunta on satanut ja lunta on saanut kolata ahkerasti. Liikuntaa! Hiihto on jäänyt vähemmälle, kun kuntoa on saanut kohottaa lumikolan kanssa. Toki jumpalle sentään ehdimme kerran viikossa ja toisen kerran sunnuntaisin pelaamme lentopalloa. Mies hiihtää urakalla, mutta minä vain pienen matkan kerrallaan. Tänäkin vuonna lähistön latureitit on hyvin aurattu.

4 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Paljon käytetty sanonta - puhuu kuin Runeberg, on tuttu ja asiaa hyvin kuvaava.
Kovan lumenluontiurakan päälle maistuu tuo mahtavan näköinen ja makuinen torttu.
Lumneluontia minullakin, vaan ei torttuja tällä kertaa.
Ken mahtaa ystävänsukat saada?

pappilanmummo kirjoitti...

Aimarii: Ystävänpäiväsukat, punakirjavat, saa Raakel. Toiset jätän itselleni, ainakin aluksi. Voi olla, että "menetän" ne taas jollekin lapsenlapselle.

Kirsti Kaija kirjoitti...

Vai ei Runeberg ollutkaan hyvä puhuja. Aina oppii uutta.
Kauniit sukat.

Jaana kirjoitti...

Hyvää ensiviikkoista ystävänpäivää!