Sivun näyttöjä yhteensä

2.7.2019

Luonto antaa lahjojaan

Seitsemäs kerta toden sanoo: ehkä. Tänään on yritellyt sataa kuusi kertaa aikaisemmin. Hetken oli tullut muutama tihkupisara. Niin vähän tuli, että sademittariin ei tullut mitään. Joskus muutama pisara tuli saunan katolle, kivipolulle ei jäännyt märkää, koska kivet olivat lämpimiä. Nyt myöhään illalla alkoi sataa seitsemännen kerran, vielä nyt aluksi samanlaista tihkua kuin aikaisemminkin. Miten paljon olikaan lainehtinut eilen Lappeenrannassa, tänään Helsingissä ja Lahdessakin  kaduilla tulvavesi ja täällä ei oikeastaan lainkaan ole tullut vettä taivaalta.

Kun vettä ei satanut ja kasteluvesitynnyrit olivat aivan tyhjiä, niin piti laittaa pumppu käyntiin. Tällä tavoin sain järvestä letkulla ylhäälle kasvimaille kasteluvettä. Kastelin kaikki kurpitsat, niin talvikurpitsat kuin kesäkurpitsatkin, ja kurkut ja tomaatit ja paprikat, pavut, herneet, lehtikaalit, kukkivat kukat ja jopa maustevihannekset. Näiden kasvua seurailen ja satoa odottelen.

Muutama kantarellin alku on jo näkynyt ja tatteja löytyy enemmänkin, vaikka kuivaa on ollut. Tai siis pojan perhe löysi ja poimi ja sai jopa sienikastikkeen verran kokoon.

Nokkosviljelmältä olin muutama päivä sitten leikannut nokkoset ja riipinyt niistä lehdet kasvikuivuriin. Tänään vielä hieman kuivasin noita ja hienonsin lehdet siivilän läpi. Purkitin hienonnuksen käytettäväksi mm.soppaan, kastikeisiin tai leipiin.

Saman tein mintuille viikko sitten. Pian on lähdössä juuri kuivuriin sitruunamelissa, sitten lipstikka.
Mökin pihasta sain tänään mukillisen mustikoita. Samalla poimiessani söin suuni mustaksi. Pojan perheen koirakin tykkää mustikoista. Tuo koira näykki niitä suuhunsa innokkaasti.
Nyt illalla valmistin raparperipiirakan. Raparperit ovat tuottaneet satoa tänä kesänä kasteluiden ansiosta moneen piirakkaan.

Raparperipiirakan resepti:
Laktoosittomaan ja munattomaan pohjataikinaan laitoin 8 dl vehnäjauhoja, 3 dl sokeria, 2 tl leivinjauhetta ja 2 tl soodaa ja 2 tl vaniljasokeria sekä 250 g sulatettua laktoositonta margariinia. Nämä ainekset sekoitin ja otin eroon kolmanneksen seosta toiseen astiaan. Lisäsin 2,5 dl laktoositonta maustamatonta jogurttia. Sekoitin ja levitin taikinan leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille.
Pari litraa raparperinpaloja levitin pohjataikinan päälle. Täytteeseen sekoitin 4 desiä laktoositonta maustamatonta jogurttia  sekä 3 tl vaniljasokeria ja 2 dl sokeria. Kaiken päälle levitin muruseoksen, joka jäi pohjataikinan osasta. Paistoin piirakkaa noin ¾ tuntia 175 asteessa.

Tämän viikon MakroTex-haasteen aiheena on LUONTO. 

9 kommenttia:

Pieni Lintu kirjoitti...

Oi mustikoita <3

Craft Candidate/Kahden talon väkeä kirjoitti...

Hyviltä näyttävät mustikat ja raparperipiirakka! Oikein vesi herahtaa kielelle.

-maiju- kirjoitti...

Niiiiiin herkullisen näköinen mustikkamuki, melkeen kuola valuu.
Ja tuo piirakka, herkulliselta näyttää sekin.

Kirsti Kaija kirjoitti...

Herkulliset kuvat. Kesän ensimmäiset mustikat maistuvat parhaimmilta :)

päikkä kirjoitti...

Voi, että tämä kesä menee nopeasti. Mustikatkin jo kypsyvät. Nam!

Marie kirjoitti...

Nam, mustikoita. Tuosta mukista tulee ihan lapsuuden kesät ja vaunuelämä mieleen. :)

riitta k kirjoitti...

Mustikkakippo tuo veden kielelle!

PiipeA kirjoitti...

Oi, ihanaa, sait jo mustikoita! Niitä odotellessa...

Irja Viirret kirjoitti...

Teillä on ollut mustikoita jo varhain, minä vasta mansikat pakastin.