Sivun näyttöjä yhteensä

14.9.2019

Säilömistä yhä edelleen

Karpaloita löysimme pieneltä mäen päällä olevalta suolämpäreeltä muutaman litran.
Japani ruusukvitteni tuottivat tänä vuonna hyvän sadon. Osa on vielä raakoja ja pensaissa, osa oli kypsynyt keltaisiksi. Kypsät poimin.

Purkki purkin vieressä, pullo pullon vieressä. Kyllä kellari taitaa olla pian täynnä, vaikka omenasouvia tänä syksynä ei olekaan, koska omenia ei meidän omenapuihin tullut.
Tänään tein herkkuhilloa. Siihen tarvitaan yhtä paljon kaikkia aineksia: omenaa, aroniaa ja kesäkurpitsaa sekä hillosokeria. Iso 10 litran kattila oli lähes täysi, kun sinne laitoin noin kolme litraa aronioita eli ne painoivat 1,5 kiloa, kuten toisetkin ainekset. Pilkoin pieniksi paloiksi kuoritun kesäkurpitsan ja omenat, joista poistin kannan ja kukkaperän ohella siemenkodankin. Keitin ne pehmeiksi 2,5 desissä vettä ja hienonsin sitten sauvasekoittimella. Kun seos alkoi uudelleen kiehua, kippasin hillosokerit ja kuumensin jälleen kiehuvaksi seoksen vähän väliä lastalla sekoitellen pohjia myöten. Kymmenkunta minuuttia kiehumassa ja purkitus kattilassa kehitettyihin pienehköihin lasipurkkeihin. Onpa taas valmista joululahjaa.

Karpalot on jo hillottu ja japaninruusukvittenit myös, tyrnit ja puolukkaakin hillona ja päärynöitä tuli liian kanssa kuten luumujakin. Luumuista, joita sain sukulaisen luumupuista, keitin myös mehua ja luumumäskistä marmeladia joulutorttuja varten.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Oi, mitä herkkuja!

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Ja tuli hyviä hilloja!