Sivun näyttöjä yhteensä

6.7.2020

Kiivaat

Terhi Rannelan kirjoittama Kiivaat, romaani rakkaudesta ja vastarinnasta (Karisto Oy 2019) kertoo nuorista kommunistisista sodanvastustajista Tampereella jatkosodan aikoihin. Alaikäiset nuoret akitoivat ihmisiä mm. ruokakorttijonoissa ja levittivät lentolehtisiä ja tuhosivat jopa armeijan kalustoa. He elivät aatteelleen.

Kirjassa on lyhyitä lukuja ja luvun alussa on aina vuosiluku, milloin tuo asia on tapahtunut. Kirja alkaa vuodella 1955 ja sitten  palaa vuoteen 1941, käväisee 1933, mutta pääasiassa on jatkosodan aikaa ja vuotta 1955, jolloin muistellaan mennyttä. Arvo, Salme, Väinö, Toivo, Kerttu... Vuonna 1955 Salme kirjoittaa kirjeitä nuoruudenrakkaansa vaimolle.

Rankkaa luettavaa vaihtoehtohistoriasta. Kirja pohjautuu tositapahtumiin.

Mummo toi Salmelle hänen äitinsä housut. "Äitisi sanoi joskus, ettäö tytön tulee pukeutua niin, että hän voi milloin tahansa kivetä aidan yli. Kun hän oli lapsi, en ollut samaa mieltä, mutta nyt ajattelen toisin." ---
"Pystytkö kuvittelemaan minut kiipeämässä aidan yli? "Sinusta tulee sapotööri" mummo sanoi ykskantaan. "On oltava valmis mihin tahansa"--- Mieluummin olisin kuitenkin vastustaja. Sodan ja fasismin! Ajattelin toisin kuin valtajärjestelmä.

Helmet-lukuhaasteen 2020 kohtiin
3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti
7. Kirjassa rikotaan lakia
9. Kirjassa kohdataan pelkoja
11. Vaihtoehtohistoria
37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Oletpa ehtinyt paljon kesän aikana lukea!

pappilanmummo kirjoitti...

Alkukesästä sentään ehdin lukea mökillä, nyt marjastus vie ajat, vaikka muutama kirja on edelleen postaamatta - ei ole olevinaan siihenkään aikaa.