Sivun näyttöjä yhteensä

4.7.2020

Rosa Clay, romaani


FT Vappu Kannas on kirjailija, kirjallisuudentutkija ja kääntäjä. Vappu Kannas on kirjoittanut Rosa Claysta, orvosta, jonka lähetystyöntekijäperhe Weikkolinit toivat mukanaan Ambomaalta Suomeen 1800-luvun loppupuolella. Romaani perustuu jossain määrin oikean historiallisen henkilön, Rosa Emilia Clayn elämään, mutta on osin fiktiivinen. (Kustantamo S&S 2020)

Rosa Clay syntyi nykyisen Namibian alueella vuonna 1875 englantilaisen kauppiaan ja omarurulaisen naisen lapsena. Suomessa hän kävi koulua ja opiskeli sittemmin opettajaksi Sortavalan opettajaseminaarissa ja toimi opettajana usealla paikkakunnalla. Kannas tuo esiin yksinäisen, syrjässä elävän, surullisen afrosuomalaisen naisen. Romaani kertoo myös, että Rosa osasi laulaa hyvin.

Pyhänä menen kirkkoon, vaikka en haluaisi. On pakko, kosksa olen kylän opettajatar. Minut erotettaisiin, jos nousisi epäilyskään, että en ole kunnon kristitty. ---

Kun pukeudun tuohon leninkiin joka sunnuntaiaamu, pimeässä,muistan, miltä tuntui laulaa se yllään. Miltä tuntui seistä muiden keskellä ja joskus heidän edessään joko yleisöön tai kuoroon päin. Miten helppoa laulaminen silloin oli. Hetken tunnen olevani se vanha Rosa, joka johti kuoroja, lauloi sooloja ja vastaanotti kukkavihkoja. Olen hyväryhtinen ja pystyn mihin vain.

Sitten tunne häviää, puvusta huolimatta, kun avaan ulko-oven ja astun tihkusateeseen.

Mielenkiintoinen kirja kuitenkin ja tuo antoi paljon mietittävää suhtautumisesta toisenlaisiin ihmisiin.

Helmet-lukuhaasteen 2020  kohtiin

9. Kirjassa kohdataan pelkoja

15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö

17. Tutkijan kirjoittama kirja

22. Kirjassa on epäluotettava kertoja

31. Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla

37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa

49. Vuonna 2020 julkaistu kirjaEi kommentteja: