Sivun näyttöjä yhteensä

20.12.2014

Joulupullia

 Leivon joka jouluksi sahramipullia. Puolen litran taikinasta tuli 48 pyörykkää.  Laitoin kulhoon 200 grammaa laktoositonta margariinia ja sulatin sen mikrossa, lisäsin siihen puoli litraa lämmintä laktoositonta täysmaitoa, puoli teelusikallista suolaa, puoli grammaa sahramia hienonnettuna, desin sokeria, kaksi kuivahiivapussillista hiivaa ja jauhoja niin paljon että tuli sopiva taikina. Jauhoja laitoin aluksi vain nelisen desiä ja vatkasin  jonkin aikaa seosta ja lisäilin sitten vähitellen loput jauhot ja vaivasin käsin taikinan.
Pyörittelin tankoja ja muotoilin niitä eri muotoisiksi pulliksi, voitelin kohonneet pullat ja sirottelin osaan päälle seesaminsiemiä, osaan unikonsiemeniä. Paistoin pullat 8 minuuttia 225 asteessa.
Tein tavallisen puolen litran laktoosittoman, munattoman pullataikinan, tämänkin laktoosittomaan punaiseen maitoon. Taikinan jaoin kahtia ja kaulitsin molemmat osat levyiksi. Toiseen laitoin levyksi kaulittua piparitaikinaa väliin, rullasin tiukasti ja pilkoin rullan viipaleiksi, jotka nostin leivosvuokiin.  Toisen levyn päälle sivelin margariinia ja sirottelin sokeria, kanelia, 100 grammaa sukaattia ja reilusti rusinoita. Ja samoin nostin palaset leivosvuokiin.  Voitelin kaikki ja laitoin päälle mantelilastuja.
Yleensä aina, kun leivon jotakin, teen samalla myös sämpylätaikinan. Niin tänäänkin tein sen vain lusikalla sekoitellen. Laitoin puolen litran taikinaan vettä, öljyä, suolaa, hunajaa, kuivahiivaa pussillisen, nokkosta, minttua,  3-4 desiä sämpyläjauhoja ja loput vehnäjauhoja. Leivoin 25 sämpylää yhdelle pellille, joten ns. sisarussämpylöitä tuli tänään.

4 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Oi, miten kauniita ja herkullisen näköisiä!

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Niitä oli myös mukava leivoskella ja syödä tietenkin.

tuulento kirjoitti...

Makoisan näköiset pullat!

pappilanmummo kirjoitti...

Tuulento: Ovat hyvin tehneet kauppansa jo - kyllä niitä jouluksikin jäänee, koska osan pakastin.