Sivun näyttöjä yhteensä

21.12.2014

Suolattua lanttu-omenalaatikkoa, tilliset kalapyörykät ja levypiirakkaakin

 Neljäs adventti ja joulu lähestyy: neljä yötä jouluun ja kolme jouluaattoon ja kaksi jouluvieraiden tuloon.
Aamupäivällä kävimme jumalanpalveluksessa. Kirkossa oli monta päiväkerhoissa lasten kanssa valmistettua jouluseimeä.
Tänään iltapäivällä innostuin vielä tekemään lanttulaatikkoa, koska Yhteishyvän Ruoka-liitteessä oli ohje lanttu-omenalaatikosta. Lähdin valmistamaan sitä ohjeen mukaan. Kilo lanttua, parisen omenaa (meillä oli pieniä, joten hieman enemmän eli neljä kotimaista oman puun omenaa), puolitoista desiä kermaa (laitoin laktoositonta sakeaa ruokakermaa) puoli desiä korppujauhoja, (kananmunaa en laittanut, ei ole olennainen lanttulaatikossa), kolme ruokalusikallista siirappia, kaksi !!! teelusikallista suolaa (mikä oli aivan liikaa, mutta noudatin ohjetta ja pois en saanut! -  yksi olisi riittänyt hyvin.) neljäsosa teelusikallista jauhettua inkivääriä ja ripaus jauhettua valkopippuria. Pinnalle korppujauhoja ja laktoositonta voita. Ja tietysti tein sitten vielä kaksinkertaisena kaiken - isolle joukolle paljon...
Harvoin sorrun tekemään ohjeen mukaan, mutta nyt suola! Ai, että harmittaa hölmöyteni. Lähetin kyllä viestin toimitukseen, että tarkistaisivat tuon suolamäärän.
Mies teki lihamyllyllä korppujauhoja kuivaneista rinkilöistä ja sämpylöistä. Lihamyllyä ja korppujauhoja tarvittiin mm. kalapullien valmistukseen.
Mies valmisti ahvenista kalapullia eli kalapyöryköitä. Edellisen kerran niitä tehtiin viime vuonna, joten vanha ohje oli tallella blogissa. Sitä mukaillen nuo kalapullat syntyivät. Kalat näet piti saada pakkasesta jouluruokien tieltä pois pienempään tilaan.
Kaksi isoa kulhollista tuli pyöryköitä ja tälläkin kerralla paistettiin viisi pellillistä eli noin kolmesataa kalapyörykkää.
Tein vielä jauhelihalevypiirakan. Myllyn Parhaan 600 gramman torttutaikinalevyn puolitin ja kaulitsin ohueksi pellinkokoiseksi kummatkin palat silikonisen leivinalustan päällä, josta ne irtosivat hyvin pellille. Pohjan päälle laitoin sekoituksen, jossa oli naudanjauhelihaa rypsiöljyssä paistettuna, sipulia, keitettyä riisiä, valkopippuria, mustapippuria, valkosipulisuolaa, yksi kasvisliemikuutio liotettuna desiin vettä ja laktoositonta maustamatonta jogurttia löysykkeeksi. Pinnan pistelin haarukalla ja voitelin laktoosittomalla maidolla ja ripottelin päälle reilusti seesaminsiemeniä. Paistoin piirakkaa puolisen tuntia 200 asteessa.

Vielä on tulossa imellytetty perunalaatikko. Keitin perunat painekattilassa hyvin kypsiksi kuorineen, kuorin ja muussasin muusinuijalla.  Paraikaa perunasose, johon on sekoittettu ainoastaan jauhoja, on imeltymässä teräskattilassa kinkkulämpömittarin kera. Annos oli jonkin aikaa uunissa 65 asteessa ja nyt, kun uunia tarvitsen muuhun, se on vielä hyvin sanomalehdillä vuorattuna kylmälaukussa yrittämässä pysyä lämpimänä, koska se ei imelly kunnolla, ellei saa olla sopivassa lämmössä eli noin 50-70 asteeseen. Ehkä vasta aamulla paistan tuon.

2 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Herkkua on siinä monenlaista... Hyvää Joulua!

pappilanmummo kirjoitti...

Kiiris: Samoin Sinulle Hyvää Joulua!