Sivun näyttöjä yhteensä

11.12.2014

Adventin neljä kynttilää

Joulun odotus tiivistyy ja senpä vuoksi Valokuvatorstain numero 348 haasteena onkin tällä kertaa  adventti.
 
Neljään adventtisunnuntaihin kuuluu neljä adventtikynttilää. Ne ovat toivon, rauhan, rakkauden ja ilon kynttilät. Kun sytytämme kynttilän, tarkoitus ei ole vain polttaa kynttilää, vaan valmistaa itseämme siihen toivoon, rauhaan, rakkauteen ja iloon, jota joulun Herra edustaa. 
 
Ensimmäinen kynttilä virittää meissä toivon ja odotuksen. Täydelliseen pimeyteen syttyi ensiksi pieni valo, toivon kipinä. Toivo voittaa synkimmän pimeyden - valon määrä kasvaa odotuksen kestäessä. 
 
Toinen, rauhan kynttilä kertoo, että maailma kaipaa rauhaa. Sotia, vihamielisyyttä, sortoa jopa kidutusta on monessa eri maailman kolkassa. Sytyttäessämme tämän kynttilän rukoilemme rauha maailmaan, rukoilemme väkivallan loppumista. Adventti-kynttilänä rauha tarkoittaa edellisen lisäksi sisäistä rauhaa ja rauhoittumista, kun valmistaudumme joulun viettoon. Todellinen rauha tulee vain siitä tietoisuudesta, että Jumala itse on solminut rauhan meidän kanssamme Jeesuksen ristinkuoleman tähden.
 
Kolmas kynttilä on rakkauden kynttilä.  Rakastavaiset viihtyvät kynttilänvalon ääressä. Rakkautta ja rakastavaa mielenlaatua meidän sopii osoittaa omaa pientä elinpiiriä laajemmalle. Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Rakkaus, johon kynttilä viittaa liittyy erityisesti Jumalan uhrautuvaan rakkauteen. Se alkaa siitä, että Jumalan Poika syntyy ihmiseksi maailmaan. Siihen rakkauteen meitä adventti valmistaa.

Neljäs on ilon kynttilä - neljännen kynttilän kohdalla joulu on jo lähellä. Enkelien viesti vastasyntyneestä Vapahtajasta kertoi suuresta ilosta. Jumala haluaa johdattaa meidät iloon. Tämä ilo syntyy Jumalan tuntemisesta. Mitä läheisemmin tunnemme Jumalan sitä suuremmaksi ilomme käy. (teksti on mukaelma Tuomo Lindbergin kertomuksesta)

4 kommenttia:

Tapsu kirjoitti...

Neljäs kynttilä on vasta rakkauden kynttilä, ainakin Wikipedian mukaan, mistä lie mainitsemasi Tuomo Lindberrg tietonsa saanut Suomen Ev.lut. kirkon sivuilla taasenToisen adventtisunnuntain aiheena on Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulla (toinen tuleminen). Kolmannen adventtisunnuntain raamatullinen keskushenkilö on Johannes Kastaja ja hänen kehotuksensa katumukseen ja parannukseen. Neljäs adventtisunnuntai on kirkossamme useimpien muiden kirkkojen tavoin omistettu lasta odottavalle Marialle, Herran äidille. Tosin enhän minä näistä tiedä, mutta vastauksesi antoi mukavasti aihetta tutustua, miksi adventti sunnuntaita vietetään, myönnän etten ole aiemmin ollut syistä selvillä tai olen ne unohtanut !

Irkkunen kirjoitti...

Kiitos..olipa valaiseva hyvä kirjotus, ei oo tullut ennen eteennvaikka seurakunnat ja kirkko tuttu onkin! ♡

sylvi kirjoitti...

Kiitos ihanata postauksesta.
Ihanaa odotuksen aikaa.

Johanna Pekkanen kirjoitti...

Upea kynttelikkö. Kiitos myös opetuksesta kirjoituksellasi.