Sivun näyttöjä yhteensä

31.3.2018

Lankalauantaina

Tämä päivä oli paljolti bussimatkustamista. Aamupalan jälkeen lähdimme kohti Muoniota. Sieltä otimme turistipapin mukaan matkaamme.

Tutustuimme Enontekiön Hetan  luontokeskukseen. Siellä oli mm. Kokoelma  Lauri Pappilan veistämiä lintuja. Lauri Pappilan kotitalo tuhoutui tulipalossa vuonna 2007 ja suurin osa linnuista tuhoutui. Onneksi niitä oli näyttelyssä.

Lauri Pappila oli vuonna 1925 syntynyt  enontekiöläinen ITE-taiteilija, jonka lintukokoelma on pysyvästi sijoitettuna tänne Tunturi-Lapin luontokeskukseen. Luonnollisen kokoiset ja näköiset puulinnut ovat taitavasti veistettyjä ja maalattuja. Pappila veisti lintuja koko ikänsä. Ja nimenomaan pohjoisessa tavatut linnut olivat hänelle tärkeitä. 

Luontokeskukseen on myös lapsille suunnattu näyttely  Untuvikko. Untuvikossa voi seurata mm. linnunpoikasen kehitystä pesän rakentamisesta kuoriutumiseen. 

Matka jatkui Norjan puolelle Kautokeinoon, jossa vierailimme Juhlsin hopeagalleriassa. Tosin siellä oli paljon muutakin kuin hopeakoruja. Osa hopeakoruista näytti kylläkin aivan Kalevala-korujen kopioita. Kauniita pääsiäisasetelmia, joissa oli hyödettyjä koivunoksiakin. Ja muutenkin paljon pääsiäiskoristeita. Jonkin verran tekstiilejä, saamelaisten perinteisiä käsitöitä. 

Kautokeinon markkinoille mielimme. Poroista valmistettuja tuotteita ja musiikkitapahtuma sekä illalla poroajokilpailu, jota emme jääneet enää katselemaan. Tutustuimme myös paikalliseen kauppaan. Tuon hintataso yllättävän korkea meikäläiseen nähden.

Kautokeino on kuntansa hallinnollinen keskus ja suurin asutuskeskus. Asukkaita lienee 1300.  Taajamassa on myös ala-asteen​ ja yläasteen koulut ja lukio. 

Paluumatkalla poikkesimme Sannan kaupassa, joka pursuaa kaikenlaista tavaraa. Sisäänvetotuotteena on kahvi ja munkki yhteensä puoli euroa. 

Illan aterialla saimme mämmiä ja pääsiäismunat jälkiruoaksi.

Ei kommentteja: