Sivun näyttöjä yhteensä

8.12.2019

Munattomat ja laktoosittomat kakut ja sipulisalaatti

Joululeivonnaisia on aluillaan. Paistoin aluksi muutaman joulutortun ihan kaupan laktoosittomasta taikinasta ja luumuhillon kera kahviseuraksemme saadakseni joulun ? tuoksua keittiöön ennen muiden leivonnaisten valmistumista. Leivoin tänäkin vuonna perinteiset kakut.
 

Viikunakakussa on parisataa grammaa viikunoita, jotka silppusin ja kiehautin desissä vettä. 125 grammaa laktoositonta margariinia ja  1,5 desiä sokeria hieroin vaahdoksi. Lisäsin 1 ruokalusikallisen piparkakkumaustetta, 1,5 teelusikallista soodaa ja 3,5 desiä vehnäjauhoja sekoittelin ja vielä lisäsin 1,5 desiä laktoositonta jogurttia. Lopuksi sekoitin mukaan viikunat. Paistoin kakkua tunnin verran 175 asteessa.

Hedelmäkakussa on 5 desiä vehnäjauhoja, 2 teelusikallista soodaa, 1,5 teelusikallista inkivääriä, 2,5 desiä fariinisokeria, 250 grammaa sekahedelmiä pieniksi paloiksi pilkottuna vermutilla haudettuina ja 100 grammaa Hedelmämixiä, 150 grammaa laktoositonta margariinia ja desi laktoositonta kermaa ja desi appelsiinimehua. Vaahdotin margariinin ja fariinisokerin, lisäsin nesteet ja sekoittelin kaikki kuivat ainekset ja lopuksi hedelmäsekoituksen taikinaan. Taikinaa paistoin voidellussa ja korppujauhotetussa isossa rengasvuoassa tunnin 175 asteessa. Valmiin kakun säilöin neljään osaan pakastimeen.
Jälleen teimme ystäväperheen isännän, Timon,  ohjeen mukaan - ainakin ohjetta sinnepäin noudattaen - punasipulisalaatin. Aineksina punasipulisalaatissa on puoli kiloa punasipulia, 2 dl punaviinietikkaa, 4 rkl sokeria, 1 tl suolaa ja hieman mustapippuria sekä 2 dl öljyä.
Mies leikkasi sipulit ohuiksi renkaiksi ja sitten puolitti ne vielä. Laitoin sipulit litran kokoiseen lasipurkkiin. Sekoittelin kulhossa viinietikkaa, sokeria ja suolaa sekä mustapippuria niin kauan, että sokeri ja suola sulivat etikkaan. Sitten lisäsin öljyn ja sekoitin hyvin. Kaadoin liemen sipulien päälle ja jätin seoksen marinoitumaan vähintään pariksi päiväksi.

Vielä valmistin piparkakkutaikinan, tutun kardemummapiparitaikinan reseptin hieman uusiksi. 

Kardemummapiparit
250 grammaa laktoositonta margariinia
3 dl sokeria
2 dl siirappia
3 tl inkivääriä
4 tl kardemummaa
3 tl soodaa
11 dl vehnäjauhoja
1 dl  laktoositonta kermaa
1 dl appelsiinimehua

Kiehautin siirapin, sokerin ja mausteet ja lisäsin rasvan. Kun seos oli hieman jäähtynyt, vatkasin sitä vaahdoksi, lisäsin nesteet  ja jauhot, joihin olin soodan sekoittanut. 
Pakkasin karkkipurkkiin seoksen ja laitoin jääkaappiin odottelemaan paistamista. Toivottavasti taikina ei tule syötyä kokonaan ennen kuin pipareita leivotaan.

Ei kommentteja: