Sivun näyttöjä yhteensä

11.9.2020

Syksyistä satoa


On ollut taas mukavaa käyskennellä metsässä. Kantarelleja löytyi niin eilen kuin tänään - yhteensä muutama ämpärillinen miehen kanssa mökkimaisemissa. Löysimme myös hieman suppilovahveroita. Ne taitavat tulla vasta vähän myöhemmin esiin, kun ilmat viilenevät ja tulee tarpeeksi sateita, jotta maa kostuu sopivasti.

Puolukoita keräilimme pari ämpärillistä, vaikka marjoja on noukittu jo aikaisemmin. Puolukka on hyvää moneen niin eturuokaan kuin jälkiruokaan kuin leipomiseen. Mustikoitakin vielä poimin litran verran, jotta saan mustikkapöperöä ja mustikkapiirakkaa. Yllättävän hyviä nuo mustikat yhä ovat.

Tänään nautimme jälleen kauniista päivästä, kuten myös eilen, nyt karpaloita poimien. Karpaloita jäi edelleen tuohon tuttuun suolämpäreeseen, josta vuosikaudet olemme niitä poimineet. Tällä kerralla oli mukavaa poimia, kun ei sormia paleltanut! Poimin polvillani, joten kurahousut pitää olla käytössä.

Hirvikärpäsiä toki oli, muttei tainnut meistä kumpikaan tänään niitä saada mukaansa metsästä. Eilen nuo löysivät meidät liiankin hyvin! Hirvenjälkiä on noilla seuduilla runsaasti ja tänäänkin aivan tuoreita jätöksiä tuolta lämpäreeltä löytyi. Kävisivätköhän papanat lannoitteeksi hevosenlannan ohella?

Matkalla karpalonpoimintaan kohtasimme pari koppeloa tiellä. Koppelot ilmeisesti etsivät tieltä pikkukiviä,  joita tarvitsevat ruonsulatukseensa. 

Mökillä pihahommia emme ehtineet kovin paljon tehdä. Osa perunaakin jäi vielä nostamatta. Seuraavalla kerralla sitten - ehkä, ellei taas metsä vie mennessään.  

Kotona alkoi tämänkertainen puolukoiden säilöntä. Puhdistimme puolukat. Pesuvadillisesta puolukoita on tulossa Pulmupuolukoita. Pulmupuolukat tehdään niin, että survotaan perunasurvimella  isossa astiassa puolukoita siten, että neste hieman irtoaa marjoista, ja lisätään seokseen Pulmu-palasokeria. Sokeri alkaa vähitellen sulaa, kun puolukoita sekoitellaan pari kertaa tunnissa ohjeen mukaan kahdeksan tunnin ajan. Puolukat purkitetaan ja säilötään viileään tai pakastimeen.

 

 

1 kommentti:

Jenni / Out in the Nature kirjoitti...

Hieno kuva koppeloista. Ja kunnon saalis metsästä! Kieltämättä tällä hetkellä ei ole vapaa-ajan ongelmia, vaan kaikki aika kuluu metsässä. Vielä viimeisiä kanttarelleja keräillään, sitten myöhemmin suppisten kimppuun. Marjoja on jo pakastin täynnä, mihin puolukat enää mahtuu..