Sivun näyttöjä yhteensä

5.3.2021

Vinoon varttunut tyttö


Karin Ehrnrooth kertoo kirjassaan Vinoon varttunut tyttö (Gummerus 2011) lapsuudestaan ja nuoruudestaan maalla Kakskerrassa (joka nykyään kuuluu Turkuun. Karin oli vanhin kolmesta lapsesta ja joutui kokemaan erilaisen lapsuuden kuin sisaruksensa. Jotenkin hän jäi aina paitsioon, syrjään, josta kokemukseseta hän kirjoitti kirjansa. 

Tyttö kaipasi äitinsä läheisyyttä ja hyväksyntää, mutta jäi niitä paitsi. Isä oli läheisempi, mutta hänkin kaukainen, äidin kanssa aina samaa mieltä julkisesti. Isä oli jalkaväen kenraali, Mannerheim –ristin ritari Adolf Ehrnrooth. Liian pienenä tytöltä jo odotettiin enemmän kuin lapsi jaksoi - koska oli vanhin sisaruksista ja tyttö. Tyttö oli väärin ymmärretty, aliarvioitu ja mitätöity. Eristetty toisista alakerran keittiön takuiseen huoneeseensa, kun muu perhe nukkui yläkerrassa. Anoreksiaan sairastui lopulta jo kotoa lähteneenä asuessaan ulkomailla, vaikka syömishäiriöitä oli jo lapsena.

Kirja on koskettava omaelämäkerrallinen romaani. Tyttö kertoo muistoistaan. Hän purkaa oman pahan olonsa, mutta on myös selviytynyt.

 Kirja osuu Helmet-lukuhaasten 2021 kohtiin

1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa

4. Joku kertoo omista muistoistaan.

26. Elämänkerta henkilöstä, joka on elossa

29. Kirjan henkilön elämä muuttuu

34. Kirjassa tarkkaillana luontoa

45. Kirja on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija

Ei kommentteja: