Sivun näyttöjä yhteensä

3.6.2021

Vangittu prinsessa

Vangittu prinsessa kertooAulikki Mattilan päiväkirjat hänen oppikouluajaltaan vuosilta 1923-1929. Kirjan on toimittanut Rami Mähkä (SKS-kirjat 2021). Aulikki Mattila luovutti Aulikin isän veljen lapsenlapselle Vesa Mattilalle päiväkirjansa, joista sekä tapaamisista tätä Aulikin elämänkertaa on koottu. Aineistosta on sitten FT Rami Mähkä työstänyt tämän kirjan. 

Kirja kertoo varakkaan talonomistajan tyttären elämää 13-vuotiaasta lähtien abiturientiksi lähinnä kouluun liityvien asioiden valossa päiväkirjasta löytynein tiedoin. Aulikki kertoo innoissaan elokuvista ja teatterikäynneistä ja muista sen suuntaisista harrastuksista. Koulukin sujui kohtalaisesti, joskus hyvin, joskus jopa ehdoin luokalta toiselle (Ehdothan olivat tavallisia siihen  aikaan kuten luokallejäämisetkin). Ajankuvaa. 

TYKin, Tampereen Yhteiskoulun  yo-juhlissa niin rehtori kuin alkupuheen pitäjäkin puhuivat tästä teoksesta, koska tämä tyttö oli käynyt samaa koulua noin sata vuotta sitten.( Nyt lapsenlapseni sai lakkinsa täällä tänä vuonna.)

Kirjan nimi ei mielestäni oikein sovellu teksteihin, vaikka hän sairasti ärhäkkää luutulehdusta ja joutui  sairaalaan pitkäksi aikaa. Sairaala-aikana hän ajatteli itseään vangittuna prinsessana.

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen 2021 kohtiin

1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa

4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan

8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa

37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa

49. Kirja on julkaistu vuonna 2021

 


Ei kommentteja: