Sivun näyttöjä yhteensä

21.9.2021

Sinä olet suruni

Anna Takasen muistelma isästään Timo Takasesta kirjassa Sinä olet suruni, kertomus sotalapsesta ja sotalapsen lapsesta (Gummerus 2020, suomennos Leena Vallisaari. Alkuperäinen teos Ruotsissa Bonniers 2019.)

Anna Takanen kertoo isänsä tarinaa ja samalla kertoo itsestään. Isänsä tarina alkaa Suomesta. Timon isä Väinö oli kaatunut rintamalla, eikä äidillä ollut voimia kahden pojan hoitamiseen. Lisäksi Timo sairastui keuhkokuumeeseen, ja hänet vietiin lopulta sairaalaan Tukholmaan Punaisen Ristin ambulanssilennolla. Timo lähetetään Ruotsiin sotalapseksi lapsettomaan perheeseen, pikkuveli jää Suomeen. Timoa kohdellaan Ruotsissa mielestäni huonosti, mutta kotona Suomessa eivät taida asiat olla paljoa paremmin äidillä, joka saa uudeksi miehekseen väkivaltaisen miehen, ainakin alkoholin kera ja syntyy puolisisaruksia. 

Timo jää Ruotsin perheen lapseksi loppuiäkseen, mutta tahtoo adoptionkin kanssa pitää oman sukuniemensä Takanen. Timo ja pikkuveli Leevi tapaavat toisiaan vuosien mittaan isommiksi kasvettuaan. Timo tapaa myös äitinsä ja uudet sisaruksensa. Äitikin tapaa kasvatusvanhemmat. Timo ja pikkuveli Leevi kouluttautuvat molemmat poliiseiksi.

Anna-tytär käy tätä kaikkea läpi ja liittää näihin omaa historiaansa. Anna on ruotsinsuomalainen näyttelijä, ohjaaja ja teatterinjohtaja. 

Kun Timon äiti että kasvatusvanhemmat 1990-luvulla kuolivat, esiin tuli sota-aikaisia kirjeitä ja kuvia, joista Timo sai tietää, että Saara-äiti olisi halunnut poikansa takaisin, mutta kasvatusvanhemmat eivät halunneet tätä palauttaa.  Lapsesta luopuminen on traumatisoivaa niin vanhemmalle kuin lapselle.

Kirja osuu Helmet-lukuhaasteen kohtiin

8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa

11. Kirja kertoo köyhyydestä

36. Kirjassa liikutaan ajassa

38. Kirja on käännetty hyvin

41. Kirjassa matkustetaan junalla

45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija


Ei kommentteja: