Sivun näyttöjä yhteensä

19.7.2013

Mustikkamehun valmistus viinihapon avulla

Mustikat ovat kasvaneet tänäkin vuonna hyvin. Niitä löytyy niin mökin tienoilta kuin kodin lähettyviltä. Tämän vuoden mustikka on kuitenkin ollut vähemmän tasalaatuista ja se ei säily kovin kauan. Olemme poimineet jo mustikkaa pakastimeen ja nyt on ollut mehun vuoro.
mustikkamehua tulossa photo 2013-07-13150713007640x496_zpsf4a6bb27.jpg
Kymmenen litraa mustikoita survotaan muoviämpäriin sauvasekoittimen avulla. Lisätään 2,5 litraa keitettyä vettä, johon on liotettu pussillinen (50 grammaa) viinihappoa. Sekoitetaan hyvin tasaiseksi massaksi ja laitetaan tekeytymään viileään pariksi kolmeksi päiväksi aina välillä sekoittaen. Sitten mehu valutetaan siivilän läpi - varoitus: hidasta hommaa tuo massasta valuttaminen. Valunut mehu mitataan (tai arvioidaan mehun määrä) ja sekaan lisätään sokeria. Olen yleensä lisännyt pari kiloa tuohon määrään. Vaasanjaakkoon puolukkamehun ohjeessa sanotaan, että mehulitraa kohti puoli kiloa sokeria. Sekoitetaan niin kauan, kunnes sokeri on liuennut mehuun.
mustikkamehu photo 2013-07-13150713009631x640_zpsc0518576.jpg 
 Tässä parin ämpärillisen mehupullot. 
Sitten mehu on pullotettu suppilon avulla ja korkit kierretty tiukasti kiinni. Tähän ei käy kumikorkit! Mehuhan pullotetaan kylmänä. Pullot viedään viileään/kylmään.
 mustikkam photo 2013-07-13150713008404x640_zps0dbb105b.jpg 
Sakka eli mäski otetaan myös hyötykäyttöön. Pakastan sen ja teen siitä talven mittaan leipää ja puuroa. Siksi meillä nimitetäänkin tuota mustikkamäskiä niin kuin viinimarjojenkin kuorijämiä puuroksiksi. Terveellistä syötävää!
  photo 2013-07-19220713002640x463_zps7df34ce2.jpg
Tänään leivoin leipäkoneella mustikkaleivän tuosta mäskistä ja tein myös vatkapuuron mustikkamäskistä.

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

En ole tuollaisesta mehusta kuullutkaan :O
Kaikki talteen , se on oikein !!
Mukavaa viikonloppua ♥

Kiiris kirjoitti...

Herkulta näyttää ja varmasti maistuukin:)

pappilanmummo kirjoitti...

Kaiken voi hyödyntää tässä kuten tuunauksessakin.

pappilanmummo kirjoitti...

Mustikka on herkkua monella tavalla.

Unknown kirjoitti...

Juuri tätä ohjetta toivoinkin löytäväni, sillä olen tuota puolukkaversiota tehnyt ja se on hyvää. Mehua ilman keittämistä!