Sivun näyttöjä yhteensä

1.6.2018

Nyt puhuvat vaimot

Ulla Riutta on kirjoittanut Kuvan ja sanan kulkaiseman kirjan (2007) Nyt puhuvat saarnaajien vaimot. 

Vaimo on mahdollistanut saarnaajille sen, että he ovat voineet omistautua työhönsä.  Tähän kirjaan on Ulla Riutta haastatellut yhdeksän helluntailiikkeen saarnaajan puolisoa. Useimmat heistä ovat jo iäkkäitä ja kai siksikin uskaltavat jo puhua enemmän elämästään saarnaajan vaimona. Mies oli paljon poissa tai ainakin työtä oli aina paljon, vaikka olisikin ollut lähellä eikä matkoilla. Vaimot mahdollistivat miehen työn evankeliumin julistajana. Useimmat vaimoista eivät itse kokeneet olevansa julistajia, mutta todistajia he olivat kylläkin. Jotkut heistä olivat nuorena kulkeneet evankelistoina itsekin. Toiset olivat olleet ulkomaanmatkoillakin mukana.

Vaimoja tarvittiin kaikenlaisiin hommiin seurakunnassa. He olivat palkattomia apujoukkoja. Vaimo oli miehen  tukena.

Työtä oli paljon, sillä miehen  työn myötä tuli kiertävien julistajien majoitus ja ruokkiminen - sitä pidettiin itsestään selvänä... Jumalan työ ykköseksi, kaikki muu, perhekin tulee vasta sen jälkeen.

Usein piti muuttaa  muutaman vuoden välein paikkakuntaa, kun seurakunnat kutsuivat. Perheen lapsille muutot olivat hankalia, kun koulua piti vaihtaa usein. Usein oli myös niin, että mies ei saanut  palkkaa tai ainakin palkka oli myöhässä, joten vaimon piti yrittää vain selvitä - Jumalan avulla tuli yllättäen apua: joku toi ruokakassin, joku halusi lahjoittaa takin tai siihen rahan, joku auttoi lasten tarpeissa jne.

Muille emme halunneet puhua rahatilanteesta, se mikä tuli, tuli Jumalalta, tätä totesivat useat haastateltavat.

Nythän perhettä pidetään ykkösenä, palkat ja lomat ovat kohdallaan , laki määrää minimipalkan, vertaa eräs haastateltava nykyaikaan.

Vertailin aikaa luterilaisen papin vaimon asemaa helluntailaisen saarnaajana/papin vaimon elämään. Kyllä paljon vähemmällä on päässyt. Aikaisemmin toki majoitettiin viertailevat puhujat pappiloinin, mutta kuitenkin palkka oli aina tulossa.
Oli mielenkiintoista lukea tätä kirjaa vertaillen nykytilanteeseen ja samoin luterilaisen papin vaimon elämään.

Ulla Riutta on kirjoittanut monia kirjoja ja niistä useita, jotka perustuvat haastatteluihin.

Tämä kirja osuu Helmet-lukuhaasteen 2018 kohtiin
1. Kirjassa muutetaan
16. Kirjassa luetaan kirjaa
28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä
33. Selviytymistarina
41. Valitse kirja sattumanvaraisesti 

Ei kommentteja: