Sivun näyttöjä yhteensä

1.7.2018

Kirja syntymävuosikymmeneltä

Kirjailija  Aili Konttisen kirjoja luin lapsena. Konttinen oli aikansa suosituimpia lasten- ja nuortenkirjailijoita. Erityisen suosittu oli tämä hänen Marketta-kirjasarjansa, joka kertoi karjalaistytöstä  ja tämän perheestä. Lainasin kirjastosta Aili Konttisen kirjan Marketan seitsemäs koulu (WSOY 1948), koska se oli julkaistu syntymävuotenani.

Oli mukavaa lueskella tätä ja pohtia vastaavan ikäisten, kolmetoistavuotiaiden, sijoittumista nykyajan kouluun ja luokkaympäristöön.  Mielenkiintoista oli myös verrata omaan kouluaikaan ja oppikoulun  kolmasluokkalaisiin 1960-luvun alussa. Hyvin erilaisia me maalaisoppikoulussa olleet olimme näihin kaupunkikoululaisiin verrattuna. Sovin Marketan rooliin paremmin näin karjalaislapsena ja maalaislapsena.

Oli lukenut lapsena ainakin Konttisen kirjat Inkeri palasi Ruotsista ja Inkerin kesä. Ne ovat jääneet mieleeni surullisena, koska Inkerin sopeutuminen Suomeen oli aluksi vaikeaa sotalapsena Ruotsista paluun jälkeen, aluksi kielipuolena. Inkeri oli lähetetty Ruotsiin vauvana ja palasi Suomeen kuusivuotiaana.

 Helmet-lukuhaasteen 2018 seuraaviin kohtiin sopii tämä kirja:
4. Kirjan nimessä on jokin paikka
5. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit
11. Kirjassa käy hyvin
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan
33. Selviytymistarina

Ei kommentteja: