Sivun näyttöjä yhteensä

18.7.2018

Yksivärinen kansi?

Onko tämän kirjan kansi mielestäsi yksivärinen? Minä ajattelen näin.
Kirja on julkaistu vuonna 1967. Päällyspaperi lienee ollut, mutta minulla ei ole siitä aavistustakaan.
Marja Väisälän kirja Ambolukion lehtorina on Suomen Lähetyssseuran julkaisu. Väisälä kertoo muutaman vuoden ajalta Oshigambon lukion elämää ns. Ambomaalla eli silloisessa Lounais-Afrikassa, nykyisessä Namibiassa. Monia tuttuja, kuuluisiakin henkilöitä tulee esiin oppilaiden nimissä. Kirja on kerrottu kirjemuodossa, koska se on koottu Väisälän kirjeistä Suomeen.
Marja Väisälä toimi matemaattisten aineiden opettajana ja välillä koulun rehtorinakin tuona aikana 1963-65, josta kirja kertoo.  Kirja on kirjoitettu = koottu seuraavana vuonna.  Marja Väisälä oli tähtitieteilijä Yrjö Väisälän tytär.  Väisälä saapui Afrikkaan vuonna 1949. Ensimmäisen vuoden hän käytti Etelä-Afrikassa ja Lounais-Afrikassa tärkeimpien kielten, afrikaansin ja englannin opiskeluun. Väisälä aloitti suomalaisen koulun toiminnan lähetystyöntekijöiden lapsille vuonna 1950 rannikolla Swakopmundissa, koska Ambomaalla oli sopimaton ilmasto, mm. malariaa lapsille. Vuosina 1963–72 Väisälä toimi Oshigambon lukion matematiikan ja luonnontieteellisten aineitten lehtorina. Oshigambon lukion opetussuunnitelman tavoitteeksi asetettiin, että ambolaiset oppilaat läpäisevät Etelä-Afrikan yo-lautakunnan viralliset kokeet ja voivat siten hakea parhaimpiin yliopistoihin.

Väisälä kertoi, että Ambomaan ensimmäisellä ylioppilasluokalla oli  kymmenen oppilasta, jotka kaikki olivat jo valmiita kansakoulun opettajia. Valitettavasti kukaan heistä ei läpäissyt ensimmäisellä kerralla ylioppilastutkintoaan. Ylioppilaskoe oli siihen aikaan Etelä-Afrikan ylioppilastutkintolautakunnan laatima. Sikäläiset valkoiset saivat oppia paljon enemmän kuin Lounais-Afrikan mustat. Myöhemmin kyllä alkoi tulla ylioppilaita Oshigambostakin.

Helmet-lukuhaasteen 2018 kohtiin
1. Kirjassa muutetaan
4. Kirjan nimessä on jokin paikka
9. Kirjan kansi on yksivärinen
10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan
16. Kirjassa luetaan kirjaa
26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan
34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta
48. Haluaisit olla kirjan päähenkilöEi kommentteja: