Sivun näyttöjä yhteensä

31.8.2018

Säilöntää päärynästäkin

Tänään vihdoin otimme päärynät pois päärynäpuista. Olisi pitänyt tehdä tuo jo aikaisemmin, mutta työt olivat vielä viime viikolla ja synttärit. Alkuviikon vietin vielä Päiväkummussa Suomen Lähetysseuran senioreiden päivillä. Eipä tänä vuonna päärynöitä kolmesta puusta paljoa tullut, puolitoista ämpärillistä. 
Tein tänään päärynähilloa. Haloin ämpärillisen päärynöitä ja poistin kukkaperän ja kannan ja huonot osat, laitoin palaset mehumaijaan ja keitin pehmeiksi. Sitten ne kierrettiin sosemyllyllä kattilaan, jonne lisättiin myös mehumaijaan valunut mehu. Kuumensin soseen ja lisäsin kilon sokeria sekä lopuksi pieneen sokerimäärään sekoitetun pussillisen punaista Melatinia. Seoksen purkitin pienehköihin kuumiin keitettyihin purkkeihin ja kiehuvasssa vedessä keitetyt ja Atamonilla huuhdellut kannet laitoin päälle.
Puolukkahyytelöä tein eilen ja tänään puolukkahilloa - ei näet hyytynyt yhtä hyvin kuin eilen, koska pienensin sokerimäärää liikaa. Kahdeksan litraa puolukoita kuumensin puolessa litrassa vettä ja keitin noin kymmenen minuuttia, hienonsin sauvasekoittimella ja sekoittelin 2,5 kiloa sokeria liukenemaan puolukkasoseen joukkoon.
Eilenkin poimimme kantarelleja. Tänään mies siivoili ne. Aika monta litraa löytyi vihdoin - olin jo ajatellut että meillepäin ei tule tänä syksynä lainkaan sieniä. Nyt alkaa näkyä niin tatteja kuin kantarelleja ja löysinpä jo hieman mustia torvisieniäkin.

Omenasouvi jatkuu lähiaikoina. Ja sitä souvia riittää, kun kaikki omenat ovat matoisia ja siten hanakalia säilöttäviä. Myös paljon omenia on mädäntynyt jo puuhun - kumma kesä.

2 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Ihan mahtavat luonnon antimet. Ahkerat kädet pistävät ruokaa säilöön. Hyvä teitä!

Itse sain juuri keitetyksi kattilallisen meidän omenoita lohkoina sellaiseksi mössöksi, jonka pistän parin piirakan päälle sitten kun ehdin leipoa. Aikamoiset kasat pistin kompostiinkin semmoisia pikkuisia omppuja joita ei saa käsiteltyä. Palautetaan luontoon :)

Jaana kirjoitti...

Kylläpä on saalista niin puutarhasta kuin metsästäkin! Minä en ole löytänyt ainuttakaan omasta kantarellipaikasta, jossa AINA on sieniä.