Sivun näyttöjä yhteensä

22.3.2020

Koronaviikolla


Mökillä olemme käyneet viikolla pari kertaa kaatamassa puita. Mies kaatoi pari isoa tervaleppää. Hän sahasi ne pölleiksi ja kärräsi kottikärryillä peräkärryyn. Minä kanniskelin oksia, pienensin niitä ja poltin ne. Tuhka on hyvää  lannoitetta kasveille.

On ollut mukavaa seurailla kevään etenemistä. Mökin kasvimaalla viinisuolaheinä on alkanut jo rehottaa. Se on nopea lisääntymään - kun sen seuranta unohtuu joksikin aikaa, niin se ehtii jo siementää. Ja nuo pienet siemenet ovat herkkiä itämään.
 Järvi on vuoroin ollut osin sulana, toisinaan jäässä. Veden lämpötila oli kaksi astetta metrin syvyydessä. Rannat olivat sulina. Hyvin sai järvestä ämpärillisen vettä koukattua. 

Kaminassa oli tuli ja kaminan keittolevyn päällä iso vesikattila. (Tuo kattila on normaalisti koko kesän kaminan päällä yleensä aina täynnä vettä.) Siitä saa käyttöön helposti  käsipesuvedet ja tiskivedet. Sisällä on myös aina ämpärissä kylmää vettä. Kanistereissa puolestaan on kotoa tuotua juomavettä. Vesihuolto toimii kanniskeluperiaatteella. 
Päivät ovat olleet pääasiassa aurinkoisia kuten tänäänkin sunnuntaina. Tein jälleen matkan mökkipaikkakunnalle. Tällä erää vaihteeksi töihin. Oli hieman erilainen työpäivä.
Jumalanpalveluksessa oli ainoastaan läsnä kanttori, suntio ja pappi. Sanajumalanpalvelus striimattiin youtubeen live-esityksenä. Onneksi on hyvä toimiva systeemi kirkossa, jota kautta normaalistikin jumalanpalvelus välitetään "vanhainkodille". Nyt se näkyi (ja näkyy kai vielä pari päivää) kaikille halukkaille katsojille youtuben kautta. Lähes kaikissa seurakunnissa oli tänään vastaavanlainen jumalanpalvelus koronaepidemian vuoksi, koska kaikki yli kymmenen hengen kokoontumiset on kielletty ja yli 70-vuotiaat ovat/pitäisi olla karanteenissa. Olipa meilläkin ainakin pari metriä rakoa toisiimme toimittaessamme jumalanpalvelusta!

Iltapäivällä oli vielä kirkossa vihkiminen ja kaste. Nämäkin mahdollisimman vähällä väkimäärällä ja etäisyyttä pitäen. Vihkipari seisoi metrin pari alttarista ja minä alttarikaiteen sisäpuolella mahdollisimman kaukana. Todistajat taasen penkissä. Kanttori soitti Marko Hakanpään Trumpettisävelmän (mikä oli meidänkin häissä!) aluksi. Kun pari oli vihitty, lapsi kastettiin. Silloin seisoimme aika kaukana ja ristinmerkin ja vedellä valelun aikana vain lähestyin vauvaa. Suku saanee katsoa myöhemmin  ainakin netin välityksellä kuvia, joita suntio ja todistajat/kummit ottivat. Heidän suunnitellut isommat juhlansa jäivät pitämättä koronan vuoksi.

Kotona viikolla on syntynyt sukkia kuin liukuhihnalta, koska  Lapinmatkalla, joka peruuntui, oli tarkoitus matkustettessa bussissa neuloa Missiokauppaan tilatut sukat.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Seurakunnat ovat upeasti ottaneet todesta kokoontumisrajoitukset. Aluksi sukulaiset nurisivat (eihän sitä koko tautia vielä ole täällä), mutta nyt viikon päästä äitikin on tyynen rauhallinen, vaikka lähetyspiiri peruttiin. T: Saukkis

pappilanmummo kirjoitti...

Saukkis: Yritämme olla tukena monin tavoin, vaikka emme voi olla lähikontakteissa.